Ostré slunce na horách: Nebezpečí pro oči a kůži | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ostré slunce na horách: Nebezpečí pro oči a kůži

Na horách používejte brýle s UV filtrem.
Na horách používejte brýle s UV filtrem. (Pavel Mazáč (Sport))

V létě na brýle a krém na opalování nezapomínáme, v zimě už je to jiná písnička. Přitom slunce na horách bývá nebezpečnější než u moře a také zrádnější. Chránit by se měli zejména lidé s citlivou pokožkou a děti.

Na vině sníh a výška
Sílu slunce na horách zvyšují dva faktory. Jedním je bílá barva sněhu, která způsobuje odrážení slunečních paprsků, druhým pak vyšší nadmořská výška. S každými 1000 metry výšky se intenzita záření zvyšuje o dalších až 15 %.

Běžné krémy nestačí
Čím vyšší je ochranný faktor, tím delší dobu můžete na slunci strávit bez rizika spálení. Opalovací krém s ochranným faktorem od 25 je naprostý základ. Nezapomeňte na ochranu rtů. Na nich je kůže velmi tenká, a i když se téměř neopalují, spálit se mohou velmi snadno. Mějte proto v kapse balzám s UV faktorem.

Jen kvalitní brýle
Ani na horách nejsou výjimkou zranění očí. Zrak ohrožuje sníh, vítr i ostré slunce. „Na horách mají sluneční brýle čistě praktický význam. Bez nich lyžaři v lepším případě riskují zánět spojivek, v tom horším i trvalé poškození zraku,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Ideální jsou brýle opatřené UV filtrem 3, 4 nebo 5. Nekvalitní ochranné brýle mohou spíše uškodit, protože dojde -li k rozbití plastu, mohou poranit oko.

Čočky mají své limity
Lyžaři zpravidla volí čočky, ale ne vždy je to dobrý nápad. Při velkých mrazech a vysokých nadmořských výškách může dojít k otoku rohovky a následnému přimrznutí čočky k rohovce. Prvním varováním je, že lyžař vidí barevné kruhy a následně vidí rozmazaně. V takovém případě je nutné co nejrychleji čočky vyjmout a nahradit je dioptrickými brýlemi. Řešením může být i dioptrická vložka, ta se dává přímo do lyžařských brýlí.

Víte, co je sněžná slepota?
Vzniká v důsledku vystavení nechráněného oka UV záření ve vyšších nadmořských výškách, kde je dávka záření zvýšena odrazem od sněhu. Projevuje se až po několika hodinách silnou bolestí a světloplachostí. Podstatné je, aby si člověk oči nemnul, mohl by tak totiž postiženou rohovku ještě více poškodit. Při podezření na sněžnou slepotu je nutné vyhledat lékaře.

Balíček první pomoci
-»umělé slzy«, které zabrání vysychání očí
-opalovací krém s faktorem vyšším než 25
-kvalitní lyžařské brýle, nebo sluneční brýle
-balzám na rty s UV faktorem

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.