Unikátní fotky: Takhle parkují debilové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Unikátní fotky: Takhle parkují debilové

Nepomáhají ani značky, zákaz parkování.
Nepomáhají ani značky, zákaz parkování. (Foto Aha! – Jiří Čada, ara)

Vjezd do garáže u domu mu blokují parkující auta řadu hodin i dní. Boj s bezohlednými řidiči byl marný. Petr Kubíček (63) z Jihlavy je proto začal fotit a teď ze snímků sestavil »galerii parkování debilů«. A je úspěšný.

Dům v Nerudově ulici je nedaleko autobusového nádraží. „Je odtud pár kroků, majitel auta před mou garáží zaparkuje, sedne na autobus a klidně i na několik dnů odjede. Kousek je zimní stadion, když se hraje baráž, tak do garáže nemohu vjet nebo z ní vyjet i několik hodin,“ líčí Kubíček zkušenosti s bezohlednými řidiči. Vyjet k lékaři, když byl po operaci kyčelního kloubu, byla sázka do loterie.

Volá strážníky
V průměru třikrát do měsíce volá na pomoc strážníky. „Ti zaparkované auto prolustrují a zjistí majitele. Telefonují mu, aby ho okamžitě odstranil. Někdy padne pokuta. Stalo se, že sehnali až příbuzné majitele, který mezitím odcestoval, a oni museli přijet s náhradními klíčky,“ popisuje vstřícnost městských policistů.

Začal boj
„Nepomohly ani cedule zákazu parkování,“ říká nazlobeně Kubíček. Vrata garáže proto nyní zdobí fotky hříšníků. Většina obyvatel ulice s tím souhlasí. „Přes den tady nenajdete jediné místo na zaparkování,“ říká starší žena ze sousedství. Efekt se už dostavil. „Trochu to pomohlo. Před dvěma dny tu na vjezdu parkoval muž, který si galerie všiml. Zrovna jsem vycházel ven a řekl mi: Promiňte,“ líčí Petr Kubíček.

Pokuta až 2000 Kč
Řidič parkující na vjezdu soukromé garáže se dopouští přestupku, za který mu hrozí odtažení vozidla a pokuta do výše až 2000 korun. „Podle občanského zákoníku vlastník nebo uživatel vozidla nesmí svým parkováním ze zákona omezovat vlastníka nemovitosti, v tomto případě garáže, v jejím užívání,“ uvedl jihlavský právník Pavel Bureš.

Odborný termín
Debil je termín, který se v psychiatrii používal v minulém století pro označení pacientů s lehkou mentální retardací. Jde o osoby s IQ 50 až 69, v populaci jsou zastoupeny v cca 2,6 %. Nejčastěji mají lidi IQ mezi 85 až 115.

Víte, že...
...s focením cizích aut se podle JUDr. Pavla Bureše nedostal Petr Kubíček do konfliktu se zákonem? Před zveřejněním snímků zamazává registrační značky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.