V Lánech si prezidenta hýčkají: 55 tisíc Kč za kuchaře pro Zemana
Ví se, že prezident Miloš Zeman (75) má rád českou kuchyni. A často ho honí mlsná. Na sladké! Jak zjistil deník Aha! z registru smluv, má na tyto chutě člověka. Hradní (a také lánský) kuchař za to od začátku tohoto roku bude dostávat královsky zaplaceno: 55 tisíc korun měsíčně!
Ostré nože i tradiční rondon si bude muset Zemanův kuchař připravit ve dvojím vydání nebo si je vozit. Kromě Hradu bude vařit i na zámku v Lánech, kde hlava státu tráví většinu svého času. Mistr vařečky přitom prezidentskou kancelář ani Správu Pražského hradu (SPH) nevyjde draho, respektive za něj pořádně ušetří.
Spřátelený hotel
Kuchař totiž není zaměstnancem Hradu, ale je vypůjčený od firmy Top Hotels, která provozuje hotel na pražském Chodově. Právě tam měl Zeman svůj štáb při prezidentských volbách. Hoteliérská společnost také hradí nemalý kuchařův plat: 55 112 korun měsíčně, jak stojí ve smlouvě, plus další výdaje, jako jsou případné cestovní náhrady. Suma sumárum tak prezident získal na rok kuchaře, který by ho jinak vyšel na 660 tisíc korun.
Známý z Číny
Deník Aha! se na nového člena prezidentské kuchyně zeptal mluvčího Správy Pražského hradu (SPH) Davida Šebka, jelikož právě SPH smlouvu uzavírala. „Přidělený zaměstnanec pracuje na pozici kuchař a připravuje jídlo pro prezidenta republiky a jeho hosty,“ sdělil stručně. Peripetii s kuchařem řešili Zemanovi spolupracovníci už loni, kdy jeden člen prezidentské kuchyně odešel na vlastní žádost přibližně v polovině roku. I tehdy našli náhradu v Top Hotelu, a to za stejných podmínek jako nyní. Krom toho, že si Zeman hotel na Chodově oblíbil, zná se i s jeho majitelem Vladimírem Dohnalem (79), kterého vzal roku 2014 na cestu do Číny. A ten mu je dosud evidentně velmi vděčen.
Tohle musí zvládnout
Vařit pro prezidenta a jeho hosty není jen tak. Hradní kuchař musí zvládnout například i menu, které měl na stole Zeman, když hostil na novoročním obědě premiéra Andreje Babiše (65, ANO) s rodinou. Podávala se paštička z kachních jater na portském víně, pečený candát na másle se zámeckým bramborem a citronový a malinový sorbet s jahodami. A zrovna uspokojit choutky šéfa vlády není nic jednoduché. Vždyť doma v Průhonicích má restauraci Paloma, kde mu vaří michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi.