Kdo bude ombudsmanem? Zeman chce Křečka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Kdo bude ombudsmanem? Zeman chce Křečka

Stanislav Křeček
Stanislav Křeček ( Michal Klíma / MAFRA / Profimedia )

Stáhl svoji nominaci poslankyně ANO Heleny Válkové (69) a místo ní navrhne na post ombudsmana Stanislava Křečka (81). Prezident Miloš Zeman (75) sice před pár dny favorizoval poslankyni Kateřinu Valachovovou (43, ČSSD), ta mu ale zatím dala košem.

Hledání nástupce Anny Šabatové (68) na postu veřejného obhájce práv se zkomplikovalo poté, co se na prezidentovu nominantku Helenu Válkovou (69) snesla vlna kritiky. Za minulého režimu byla totiž podepsána pod odbornou prací vedle někdejšího komunistického prokurátora Josefa Urválka, který poslal na smrt i Miladu Horákovou (†48).

Zeman poté vyslovil jméno Valachové, která ale zatím kandidovat nechce kvůli svému příteli Vítu Alexandru Schormovi, jehož na stejný post nominoval Senát. Prezidentovy podpory se ale definitivně dočká Křeček, který do loňského roku působil jako zástupce ombudsmana. Poté se ho Zeman snažil na tuto funkci dvakrát prosadit, ale poslanci to odmítli.

Ples na Hradě: Zeman si zatančil s první dámou Ivanou.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.