Zeman k Válkové: Jsem rád, že to odmítla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zeman k Válkové: Jsem rád, že to odmítla

Miloš Zeman
Miloš Zeman  (Blesk Zprávy - Jabub Poláček)

Spolupráce na článku s krvavým prokurátorem Josefem Urválkem (†69). To je podle prezidenta Miloše Zemana (75) největší důvod, proč by se poslankyně Helena Válková (69, ANO) neměla ucházet o post ombudsmanky.

Sama Válková řekla, že kandidaturu od Zemana odmítne, což hlava státu přijala s potěšením. Důvodem k tomuto kroku je kauza týkající se článku z roku 1979, kde hájila institut ochranného dohledu, čímž se podle webu Info.cz podílela na šikaně disidentů. Právě proti nim byl tento zákon zneužíván. Prezident ale považuje za větší problém, že na textu spolupracovala s Urválkem. O něm Válková tvrdí, že netušila, co byl zač. Zeman si ale myslí, že to by měl vědět každý. „Byl to nejodpornější zjev justice, která poslala na smrt řadu lidí, předpokládám, že musel vědět, že tito lidé byli mučeni. O to je odpornější,“ řekl Blesku v pořadu S prezidentem v Lánech. Válková by mohla přijít i o svůj post vládní zmocněnkyně pro lidská práva. A kdo by mohl být ombudsmankou místo právničky? Zeman prý zaslechl jméno poslankyně Kateřiny Valachové (43, ČSSD), se kterou by problém neměl.

Novoroční oběd prezidenta a premiéra v Lánech:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.