Boj o ombudsmana: Hádky a vyhrožování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Boj o ombudsmana: Hádky a vyhrožování!

Hádky a vyhrožování provázely včera ve Sněmovně volbu nástupce dosavadní ombudsmanky Anny Šabatové (68). Zájem měla trojice kandidátů – zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexandr Schorm (46), advokát Jan Matys (72) a bývalý zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček (81).

„Dověděl jsem se, že Šimon Pánek, představitel organizace Člověk v tísni, která údajně pomáhá lidem, posílá předsedům politických stran esemesky, ve kterých jim jaksi dává najevo, v podstatě jim vyhrožuje, že budou mít problémy, když budou volit Stanislava Křečka,“ prohlásil poslanec Jaroslav Foldyna (59, ČSSD).

A ihned se v sále strhla bouřlivá a téměř hodinová přestřelka, aby Foldyna svá slova doložil. To se ale nestalo. Navíc šéfové ODS, Pirátů, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN shodně uvedli, že žádnou SMS zprávu nedostali.

„Není to názor ČSSD … je to skutečně osobní názor pana Foldyny,“ distancoval se od nařčení místopředseda Ondřej Veselý (43). Poté konečně Sněmovna přistoupila k prvnímu kolu volby. V tom ale nebyl nikdo z trojice kandidátů zvolen. Sněmovna proto vyhlásila na 18. hodinu kolo druhé, do něhož postoupili Křeček a Schorm. Do uzávěrky vydání nebyl výsledek volby znám.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.