Loupež klenotů v Drážďanech: Stopy vedou do Berlína?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Loupež klenotů v Drážďanech: Stopy vedou do Berlína?!

Zloději byli podle všeho skvěle připravení profíci.
Zloději byli podle všeho skvěle připravení profíci. (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Ačkoli získal už přes 800 tipů od spolupracující veřejnosti, zvláštní kriminalistický tým, který byl ustanoven po loupeži století v drážďanské klenotnici, zatím nevykázal žádný převratný úspěch... O osudu šperků za miliardy (původní odhad škody 25 mld. Kč byl snížen na polovinu) pořád nemá nikdo ponětí!

Naznačuje to i krok z tohoto týdne, kdy policie zveřejnila záběry ujíždějící Audi A6 kombi a žádala případné svědky, zda lupiče v ulicích či při výměně auta na parkovišti daného rána (25. 11.) nepotkali a nespatřili. Německá média přesto dál informují, že stopy vedou do Berlína k tamním arabským gangům. Drážďanské státní zastupitelství potvrdilo, že zvláštní tým Epoleta, který čítá 40 elitních policistů, hledá souvislost s krádeží stokilogramové zlaté mince jménem Velký javorový list (hodnota 95 milionů korun) z berlínského Bodeho muzea v březnu 2017. Mezi čtyřmi obžalovanými z tohoto zločinu jsou také tři členové rozsáhlého arabského klanu Rammo. A jak při loupeži v Zelené klenbě, tak v Berlíně, bylo použito stejné zlodějské nádobíčko. Jde o zvláštní hydraulický roztahovák, který byl už několikrát ukraden z výbavy hasičů po celém Německu. Navíc jeden z členů zmíněného arabského klanu figuruje i v kauze vloupání do firmy v Erlangenu, která tyto hydraulické kleště vyrábí.

Deník Bild píše, že vloupání v Drážďanech a Berlíně spojují i další věci: Zloději v obou případech udeřili brzy ráno, do objektů pronikli okny, velmi dobře se tam vyznali a cennosti k ukradení měli zjevně vytipované předem. Z místa činu zmizeli velmi rychle. Tým Epoleta je pod časovým tlakem. Kvůli neprodejnosti šperků totiž panují obavy, že pachatelé drahokamy vytrhají a drahé kovy roztaví, aby předměty mohli rozprodat. Stejně zřejmě dopadla i berlínská zlatá mince, která se nikdy nenašla.

Perly zachránili
Dobrou zprávou je fakt, že se podaří zachránit všechny šperky ze Zelené klenby, které se lupičům nepodařilo odnést. Dva zloději totiž uvnitř klenotnice všechno postříkali látkou, která připomínala obsah práškového hasícího přístroje, aby po sobě zničili všechny stopy. „Můžeme potvrdit, že zbývajíci díla půjdou dokonale vyčistit a nebyla jim způsobena žádná újma,“ uvedl mluvčí Státní umělecké sbírky.

Řetěz ze 177 saských perel
Náhrdelník z perel vylovených před rokem 1734 z vogtlädských vod, zejména horního toku v Česku pramenící řeky Bílý Halštrov. Největší mají průměr 12,9 mm, nejmenší 6,5 mm.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.