Krádež v drážďanské klenotnici: Uloupili 25 miliard... S pilníkem a sekerou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Krádež v drážďanské klenotnici: Uloupili 25 miliard... S pilníkem a sekerou!

Zloději vykradli historickou drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe
Zloději vykradli historickou drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe  (Reuters)

Německá policie zatím marně pátrá po zlodějích, kteří si z drážďanské klenotnice odnesli šperky v hodnotě přes 25 miliard korun. Stopy prý vedou k pachatelům podobně troufalé loupeže vzácné mince z berlínského Bodeho muzea v roce 2017.

Speciálně zřízený tým 20 kriminalistů nazvaný Epoleta – tak se jmenuje jeden z ukradených předmětů, zdobený důstojnický nárameník z 18. století – pracuje s verzí, že berlínské i drážďanské muzeum vykradli stejní pachatelé. Tedy přesněji příslušníci téhož libanonsko-německého klanu, jehož tři členové jsou za krádež 100kilové zlaté mince v hodnotě 96 milionů korun z Bodeho muzea souzeni už od letošního ledna. Ovšem na svobodě! U soudu odmítají vypovídat a jejich obhájci opakují, že důkazy shromážděné policií proti nim jsou nedostatečné...

Pět minut a hotovo

I ze zveřejněných záběrů bezpečnostní kamery z drážďanské klenotnice je totiž patrný podobný »modus operandi«: Pachatelé šli do akce nad ránem, byli nápadně malí, do budovy pronikli oknem poté, co přepilovali jen čtyři oka venkovní mříže! Prakticky totožné je i jejich chování v samotném výstavním sále, kde rozmlátili bezpečnostní sklo sekerou. Zaměřili se na zcela konkrétní vitrínu a zbytku expozice si nijak nevšímali, což může ukazovat na krádež na objednávku. V Drážďanech si dva zloději, kteří podle policie mohli mít komplice »zevnitř«, odnesli z vitríny část ze tří kolekcí šperků, broží a náhrdelníků z 18. století čítajících dohromady 94 předmětů. „Ne všechno ale zmizelo,“ prohlásil ředitel muzea s tím, že k inventarizaci se dosud nedostali, neboť forenzní týmy makají na zajišťování stop. Celá akce dvěma pobertům zabrala sotva pět minut!

Saský poklad byl mizerně chráněn

Muzejní sbírka je označována za »saský poklad«, proto zaráží, proč je tak mizerně chráněna. Vždyť v době krádeže byli v budově Rezidenčního zámku, v níž se klenotnice Zelená klenba nachází, jen dva strážní. Zatímco první byl na obchůzce, druhý viděl zloděje na záběrech bezpečnostní kamery. Jenže policii musel zavolat telefonem, protože tlačítko alarmu podle všeho nefungovalo! Strážní u sebe navíc neměli zbraně, jelikož jim to zakazují předpisy. Stejně tak zarážejí spekulace, které zástupci muzea během včerejška nebyli schopni vyvrátit: Některé z cenností, ne-li všechny, prý nebyly pojištěny!

Detektiv: Cennosti už nikdy nikdo neuvidí

Řád polského bílého orla s drahokamy, náhrdelník se saskými perlami, kord pokrytý 779 safíry a rubíny, brož ve tvaru půlměsíce... To jsou jen některé z ukradených předmětů. Mají nedozírnou hodnotu, pro zloděje jsou však prakticky bezcenné. Důvodem je podle odborníků fakt, že jsou velmi specifické. „Je nemožné, aby se je pachatelé pokusili rozprodat, protože každý šperkař je pozná,“ vysvětluje ředitel drážďanské klenotnice Dirk Syndram. „Že by zloději měli předem kupce, je nepravděpodobné. Kdo by koupil něco, co nemůže ukázat přátelům a co nejde dědit?“ dodává detektiv Arthur Brand, specialista na pátrání po uměleckých dílech. Podle Branda tak hrozí, že pachatelé drahé kovy přetaví a diamanty vytrhají a přebrousí. „V takovém případě musí policie jednat rychle, jinak exponáty už nikdy nikdo neuvidí.

Víte, že...

...policie podezřelému klanu loni zabavila 77 nemovitostí v hodnotě 238 milionů Kč, které pocházely z nelegální činnosti?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.