Strach o zdraví Miloše Zemana: Kdo touží po místu prezidenta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Strach o zdraví Miloše Zemana: Kdo touží po místu prezidenta!

Miloš Zeman nastoupil 17.10.2019 znovu do nemocnice. Na čtyři dny. Doprovodila ho dcera Kateřina
Miloš Zeman nastoupil 17.10.2019 znovu do nemocnice. Na čtyři dny. Doprovodila ho dcera Kateřina (Foto Blesk - David Malík, Jakub Poláček)

Je prý zdráv, ve špitálu je jen na rekondičním pobytu, ale i tak už začal prezident Miloš Zeman (75) mluvit o nástupcích. Sám jmenoval tři, jeho hlas by měl premiér Andrej Babiš (65, ANO). Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se však abdikovat nechystá.

Zeman nastoupil do Ústřední vojenské nemocnice ve čtvrtek, prý se chce dát dohromady před náročným programem, který ho čeká v den státního svátku 28. října. O jeho zdravotních potížích se hovoří dlouhodobě, prezident ale tvrdí, že kromě cukrovky a neuropatie dolních končetin (odumírají mu nervová zakončení v nohách – pozn. red.) mu nic není. O to víc překvapila jeho slova, když začal vyjmenovávat, kdo by ho mohl v křesle »hradního pána« nahradit. „Kdybych měl uvažovat v tom klasickém pravolevém schématu, tak dobrým kandidátem levice je Josef Středula... a Vladimír Dlouhý je dobrým kandidátem pravice,“ sdělil v rozhovoru pro televizi Barrandov. Jeho hlas by prý měl premiér Babiš. „Ano, zcela určitě, ale on zatím odmítá kandidovat,“ dodal.


Končit nehodlá


Hradní mluvčí Ovčáček ale ujistil, že navzdory těmto prognózám se jeho šéf rozhodně do předčasného politického důchodu nechystá. „Plán pana prezidenta je jednoduchý, dokončit funkční období a mezitím si vybudovat bungalov v Lánech a tam trávit odpočinek na ono stáří... Mohu vyloučit to, že by pan prezident abdikoval nebo se vzdal některých pravomocí, funkcí, stáhl by se do Lán a nevykonával svoji práci,“ řekl pro Aha!. Podle něj je prostě na čase se začít bavit o možných nástupcích ve funkci hlavy státu. A to i přesto, že té současné do vypršení mandátu zbývají necelé 4 roky. Navíc se prý jedná i o reakci na jednání opozice, která podobnou debatu měla v létě. „Pan prezident v návaznosti na to otevřel řekněme hru, šachovou partii, ve které vyjádřil svůj názor na to, jak by asi mohl vypadat ten prezidentský souboj,“ uvedl Ovčáček.

O kom se mluví
Tablo možných prezidentů

Petr Pavel (57)
bývalý šéf vojenského výboru NATO


Mnozí by ho rádi viděli na Hradě a u voličů by měl asi velkou šanci. Sám zatím tvrdí, že tuto ambici nemá, navzdory informacím, že už se na jeho kampaň skládají sponzoři. „Jako voják jsem spíš přímočařejší, v politickém prostředí bych se asi dlouho pohybovat nedokázal,“ říká.

Vladimír Dlouhý (66)
Prezident Hospodářské komory


Neúspěšně už o Hrad usiloval. Prezident Miloš Zeman o něm nedávno řekl, že by byl vhodným pravicovým kandidátem proti levicovému předákovi odborů Josefu Středulovi. „Vše pečlivě zvažuji a ve vhodný okamžik se vyjádřím,“ reagoval na to.

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

Věra Jourová (55)
Místopředsedkyně europarlamentu


Její jméno jako kandidátky ANO na Hrad se často skloňuje, mnozí doufají, že by ženu mohlo mít po Slovensku v čele i Česko. „Přesvědčuje mě hodně lidí a samozřejmě nad tím přemýšlím,“ řekla. O kandidatuře ale zatím prý vážně neuvažuje.

Andrej Babiš (65)
Předseda vlády


Na kandidáta ho »pasoval« sám Zeman, když prohlásil, že by Babiš měl jeho hlas. Premiér to neodmítl, i když tyto ambice prý nikdy neměl. Řekl, že sice „.nevypadá jako Brad Pitt“, ale se ženou podle něj nedělají při reprezentaci státu ostudu.

Lenka Bradáčová (46)
Vrchní státní zástupkyně


Podle Forbesu nejmocnější žena Česka svoji prezidentskou kandidaturu nepotvrdila, ale ani kategorické ne od ní nezaznělo. „Jako představitelka justice si takové otázky dovolím ponechat bez komentáře,“ řekla zatím. Je ale pravda, že se v poslední době neustále vyskytuje v médiích, jako by si chtěla popularitu otestovat...

Jiří Drahoš (70)
Senátor v klubu Starostů


Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, říká se. Ale finalista prezidentského klání z roku 2018 Drahoš si to zjevně nemyslí. „Moje kandidatura je rozhodně ve hře. Jedním z důvodů je narůstající množství lidí, kteří mě s touto otázkou oslovují,“ uvedl pro Deník.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

Pavel Fischer (54)

Nezařazený senátor


V roce 2018 chtěl stát hlavou státu, ale skončil v prvním kole, i když de fakto třetí. To ho ale neodrazuje. „Občanům jsem dal příslib, chci být připraven nabídnout jim svou službu v čele státu. Do voleb ale zbývá několik let a dnes jsem plně vytížen prací v Senátu,“ uvedl.

Josef Středula (51)
Předseda konfederace odborových svazů


Možný levicový kandidát, kterého by rád viděl ve volbách Zeman svůj boj o Hrad nevyvrací. „Nikdo nevíme, co bude příští týden natož, co bude za tři roky. Nebudu v žádném případě říkat, že ne, protože si myslím, že se věci nějak posouvají a určitě nad tím uvažovat budu,“ uvedl pro Aha!.


Možný levicový kandidát, kterého by rád viděl ve volbách Zeman, nic nepotrvdil, ani nevyvrátil. „Je potěšující, pokud v takových konsekvencích i sám pan prezident uvažuje o jménu Josefa Středuly,“ uvedl pouze pro Seznam šéf největších odborů.

Marek Hilšer (43)
Senátor v klubu Starostů


Další z kandidátů, který ve volbách v roce 2018 nevyzrál na vítěze klání Zemana. „Na tuto otázku neříkám, že nebudu kandidovat, ale také nemohu říct, že kandidovat budu, protože v tom hraje roli celá řada faktorů,“ řekl pro Aktuálně.cz.

 

Přečtěte si
janakveton
19. 10. 2019 • 23:56

No to jsou kandidáti! Hrůza! Z toho snad ani neusnu!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.