Zdravotní trampoty českých prezidentů. Klause dohání věk: Trápí ho BOLESTI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zdravotní trampoty českých prezidentů. Klause dohání věk: Trápí ho BOLESTI!

Václav Klaus (75)
Václav Klaus (75) (Foto: D. Malík, M. Sekanina, ara)

Nemoci nechodí po horách, ale … po českých prezidentech. Miloše Zemana (75) trápí hned několik zdravotních komplikací, jako je problém s chůzí a cukrovkou. Avšak i jeho předchůdce Václava Klause (78) už dohánějí neduhy.

Klaus byl dlouhá léta čilý jako rybka a k lékaři ho přiváděly převážně virózy či zranění, která si přivodil při sportu. Podle informátorů Aha! ale už i jeho s přibývajícím věkem sužují zdravotní potíže. Například minulou sobotu se kvůli viróze, kterou si přivezl z Číny, nemohl zúčastnit smuteční bohoslužby za Karla Gotta (†80) v Katedrále sv. Víta. „Dvě hodiny v zimě by pro něj byly rizikové,“ řekl Aha! zdroj. Klan Klausových tam tak reprezentovala bývalá první dáma Livia (75). 


Nešel pěšky


Signály, že i na aktivního Klause si troufá věk, ale přišly už v srpnu. To se bývalý prezident nechal vozem horské služby vyvést na nejvyšší českou horu, a to v rámci tradiční Svatovavřinecké pouti. Důvodem proč Klaus nešel s poutníky pěšky jako obvykle, byla bolest jeho druhé kyčle. Právě kvůli tomu musel podle zdroje Aha! i omezit svůj milovaný tenis! Sice si ho dopřává, ale s pomocí léků proti bolesti. 

Lékaře nepodceňuje


Na exprezidentův vyšší věk narážel i bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák (79), který patří mezi jeho přátele. „On potřebuje teď hodně zdraví a sílu, poněvadž je trošku rozhozenej už delší dobu,“ prohlásil v červnu na Klausových narozeninách. Sám exprezident však prý rozhodně dbá na zachování svého zdraví. „Bývalá hlava státu pořád cestuje po světě, kde vystupuje na nejrůznějších konferencích. Cestovní je často namáhavé a náročné, ale pan Klaus je obecně zdráv a lékaře nijak nepodceňuje,“ uvedl Petr Macinka z Institutu Václava Klause.


Zeman opět do špitálu: ROVNOU NA 4 DNY


To prezident Miloš Zeman, který je oproti Klausovi dlouhodobě považovaný za méně »fit« hlavu státu, znovu po pár týdnech zamíří do nemocnice. V plánu to má rovnou dnes. Tentokrát nejde na vyšetření, ale na čtyřdenní rehabilitaci. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka (40) nejde o nic akutního ani o žádný vážný zdravotní problém, kdy by Zeman potřeboval nějakého lékařského zákroku. „Má naplánován rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici. Čekají ho rehabilitace, infuze, které mu minule velmi pomohly, to znamená vitamíny a minerály,“ uvedl Ovčáček pro Aha!. Před státním svátkem 28. října prý chce být Zeman absolutně fit. Během svého pobytu bude hlavně číst knížky, odpočívat a s pracovními záležitostmi ho nebude nikdo obtěžovat. „To by musela nedejbože vybuchnout atomová puma, abychom pana prezidenta rušili s politikou,“ dušuje se Ovčáček.  Do špitálu nastupuju po dohodě s rodinou – přimět ho měla dcera Kateřina (25) – a svými spolupracovníky z Hradu.


Neduhy našich prezidentů


*Miloš Zeman (75)
Trpí neuropatií dolních končetin, kdy mu odumírají nervy. Má cukrovku, zhoršuje se mu sluch a kolísá mu krevní tlak, což má za následek vrávorání. V poslední době prý i trpí nechutenstvím, hlavně na maso a hubne. Kvůli tomu se odhodlal omezit i kouření, a to ze tří krabiček denně na dvě.


*Václav Klaus (75)
Měl několik zdravotních úrazů spojených se sportem, podstoupil operaci šedého zákalu a v roce 2008 výměnu kyčelního kloubu.


*Václav Havel (1936 – 2011)
Zdraví mu podlomilo komunistické věznění a také silná kuřácká závislost. V roce 1998 musel být v Rakousku akutně operován kvůli perforaci střeva. Kvůli rakovině mu musela být odstraněna část plic. Zemřel ve spánku na oběhové selhání.


*Gustav Husák (1913 – 1991)
Trpěl těžkou krátkozrakostí a cukrovkou, která omezovala možnost operovat šedý zákal. Mohl tak číst jen s pomocí speciálního přístroje. Teprve potom se rozhodl pro operaci a pomáhaly mu už jen silné brýle. Zemřel na selhání srdeční a dýchací soustavy.


*Ludvík Svoboda (1895 – 1979)
Byl silným kuřákem, trpěl cukrovkou a musel na tehdy dost komplikovanou operaci šedého zákalu. Odstoupil poté, co ho postihlo několik mozkových příhod a plicních embolií. 


*Antonín Novotný (1904 – 1975)
Zemřel sedm let po odchodu z prezidentského úřadu, a to po těžké nemoci na srdeční infarkt.


 *Antonín Zápotocký (1884 – 1957)
Jeho zdraví podlomilo pět let v koncentráku, kdy těsně unikl smrti. Druhý »rudý« prezident zemřel ve funkci, a to na infarkt. 


*Klement Gottwald (1886 – 1953)
První komunistický prezident trpěl syfilidou a těžkou závislostí na alkoholu. Zemřel v 56 letech krátce po návratu ze Stalinova pohřbu, kdy mu praskla výduť na aortě. 


*Emil Hácha (1872 – 1945)
Protektorátní prezident trpěl arteriosklerózou, senilitou a řadou psychických problémů. Zemřel necelé dva měsíce poté, co byl uvězněn na Pankráci. 


*Edvard Beneš (1884 – 1948)
Trpěl silnými migrénami, omdléval a měl problémy s chůzí a postupně s řečí. Lékařská zpráva po jeho smrti konstatovala kornatění mozkových cév a poškození tepen srdce a aorty. 


*Tomáš Garrigue Masaryk (1850 – 1937)
Masaryk trpěl ztrátou orientace, necítil nohu, ruku, zhoršoval se mu zrak. Dva roky po odchodu z funkce prezidenta ho postihla mozková příhoda, po níž upadl do kómatu a zemřel.



Přečtěte si
jity
17. 10. 2019 • 14:32

Klaus přece před cca 25ti léty tvrdil, že každý si za zdraví může sám. Tak jak to, že má neduhy? Vždyť ty nemocné odsuzoval, že žijí špatnou životosprávou.

aveneta
17. 10. 2019 • 09:39

Jak s toho logicky vidno všichni jsme smrtelní.... pravda , že takový politik či celebrita má mnohem lepší péči než nějaký "Franta s Kolbenky" ten by zemřel mnohem dříve

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.