Medvídek mýval visel na lampě veřejného osvětlení: To je nuda… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Medvídek mýval visel na lampě veřejného osvětlení: To je nuda…

Odchyt z plošiny hasičů…
Odchyt z plošiny hasičů… (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, Karel Bobál, Město Bělá nad Radbuzou)

Lampa prskala, ale o zkrat nešlo. Když lidi v Bělé nad Radbuzou na Domažlicku pohlédli vzhůru, zděsili se. V sedmimetrové výšce visel medvídek mýval a nemohl dolů.

„Muselo ho něco strašně vylekat, třeba pes, že tam dokázal vyšplhat,“ popsal zvířecí záchranář Karel Bobál. Anebo že by se jen nudil… „Nejdříve jsem si myslel, že ho odnesl nahoru dravý pták. Stalo se mi, že dravec ulovil a pak upustil do komína ježka, ale na sloupku byly mývalovy ťapky od bláta,“ dodal Bobál. Toho k vyděšenému zvířeti vyzvedli hasiči. Vztekajícího se chlupáče chytil do smyčky odchytové tyče a natlačil do podběráku.


Mýval je u nás nepůvodní druh a tak ho čeká kastrace a umístění do nějakého zookoutku.

Hodný medvídek? Ani náhodou!


I když je mýval lidmi vnímán jako roztomilý medvídek, je to pořádná potvora. Původní domov má v Americe, ale lidmi byl zavlečen i do Evropy. V české přírodě je považován za škodnou. „Vybere hnízda ptáků a to jak na zemi, tak na stromech. Rád má také vejce kachen. Sní i mláďata veverek. Na druhou stranu se ale třeba živí i mršinami,“ dodal Karel Bobál.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.