Ukrajinec mu zasadil dvě rány nožem do břicha | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ukrajinec mu zasadil dvě rány nožem do břicha

Ukrajinec Andrej S. (21) podle obžaloby bezdůvodně pobodal Radka Z. (28). Mladík kvůli vážným zraněním přišel o nohu.
Ukrajinec Andrej S. (21) podle obžaloby bezdůvodně pobodal Radka Z. (28). Mladík kvůli vážným zraněním přišel o nohu. (Foto Blesk - Zbyněk Schnapka)

Na jedné noze má protézu, na druhé ortézu, chodí jen ztěžka a bez berlí se neobejde. Tak dopadl hráč florbalové Kadaně Radek Zelinka (28). Včera před soudem vypovídal proti útočníkovi, Ukrajinci Andriji S. (21), který ho pobodal a připravil o zdraví.

K útoku došlo loni 3. listopadu v centru Plzně. Radek Zelinka si jen pamatuje, že potkali skupinu opilých Ukrajinců, pak se probral až v nemocnici. Soudní znalec, lékař Miroslav Dvořák, popsal, že čepel nože poranila dvě tepny a došlo k silnému vnitřní krvácení a mimo jiné nedokrvení nohou. „Byl v přímém ohrožení života,“ řekl. V nemocnici mu selhávaly orgány. Doktoři mu museli necelý týden po zranění amputovat levou nohu v koleni. Na pravé má po útoku obrnu lýtkového nervu. „Na jedné noze mám protézu, na druhé pak ortézu. Jiní invalidé se mohou o tu zdravou zapřít, aby nespadli. Já ne. Mám necitlivou patu a prsty a jsem rád, že se pohybuji aspoň o berlích,“ řekl Aha! Radek.

Když se o jeho osudu dozvěděla produkce nekonečného seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, nabídla mu roli zraněného hledače »kešek«. Na mladého kluka tam spadl kus skály. Ta nešla zvednout a tak doktor Ota Kovář rozdrcenou nohu na místě uřízl. Přesto keškař zemřel. „Já na rozdíl od filmové postavy přežil, ale stálo mě to nohu. Netušil jsem, že mi ji uřízli. Přišel jsem na to až dva dny po operaci, když jsem odhrnul deku. Bylo to tehdy hrozné,“ svěřil se Radek Zelinka. Všechny své síly teď dává do tréninku, už ne florbalu, ale aby se mohl lépe pohybovat. „Každý den chodím, třeba po ulici, jdu i do terénu, v ruce mám berle, o které se opírám. Daleko ale nedojdu,“ popsal Radek.

Víte, že…

…tři opilí bratři Radka napadli zcela bezdůvodně? Stalo se to den před zápasem, přijel do města s přítelkyní Adélou dříve, aby si udělali výlet.

…Andriji S. (21) hrozí za pokus vraždy až 18 let vězení?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.