Vyšší daně: Babišovi bude líp, když budete hodně lít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vyšší daně: Babišovi bude líp, když budete hodně lít!

Schůze Sněmovny: Andrej Babiš (ANO; 6. 11. 2019)
Schůze Sněmovny: Andrej Babiš (ANO; 6. 11. 2019) (Blesk:Jakub Poláček)

Ano, bude líp! Ale za naše peníze. A těch chce vláda hnutí ANO a ČSSD čím dál tím víc. Aby je z našich peněženek vydolovala, protlačila ve čtvrtek Sněmovnou daňový balíček, který nám od 1. ledna 2020 zdraží cigarety, panáka rumu a fanouškům lehkého hazardu zřejmě i výherní tiket.

Kabinet premiéra Andreje Babiše (65, ANO) hledá peníze na bohulibé účely. Jen slevy na jízdném pro důchodce a studenty vyšly za letošek na 5,6 miliardy korun a v příštím roce se má zvednout i rodičovský příspěvek o 80 tisíc na 300 tisíc korun. Účet? V roce 2020 to státní rozpočet má ochudit o 8,6 miliard korun. Kromě toho kabinet zvedá platy ve státním i penze a ministři nemají na Babišovy vize kde brát. A tak teď celou zemi zatíží dalšími, vyššími daněmi, které nám zdraží nejen naše neřesti (více v přehledu).  Jde jen o peníze Podle hlavního ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy stát sice tvrdí, že vyšším zdaněním bojuje s neřestmi, jde mu ale opravdu jen o peníze. Důvodem je i zpomalující se odhad ekonomického růstu země. „Je to snaha získat prostředky do rozpočtu. Ministerstvo financí upravilo výhled ekonomiky na 2 procenta. A rozpočet je zatím nastavený na 2,2 procenta. To znamená, že už tímto nižším odhadem růstu ztrácí další příjem a hledá další způsoby, jak získat fondy,“ řekl Aha! Kovanda. A myslel tím i vaše fondy! Rádi si zapálíte? Přihnete? Vsadíte sportku? Tak koukejte, kolik přispějete vládě na její nápady! 

Jak stát ročně »oškube«:

Kuřáky +4745 Kč Kdo denně vykouří krabičku, která má kvůli dani zdražit o 6 korun, musel by vydat 2190 korun ročně navíc. Podle výrobců se ale cena krabičky zvedne o 13 korun (to aby dorovnali i další rostoucí náklady a nepřišli o marže). Pak by takový kuřák ročně zaplatil o 4745 korun víc.

Pijáky +461 Kč  Průměrný Čech, který vypije podle statistik zhruba 8 litrů tvrdého alkoholu ročně, zaplatí ročně o 112 korun víc. Kdo ale zajde třeba třikrát týdně na 2 velké panáky (0,5 dcl) rumu a v průběhu roku si ještě deset litrovek koupí domů (třeba i na pečení či rodinné oslavy), ten bude muset vytáhnout z peněženky za rok jen kvůli zvýšení daně o 358 korun víc. Výrobci přitom avizují zdražení nikoliv o 14 korun, ale rovnou o 18 korun na litr tvrdého, a pak by šlo o 461 korun navíc.

Sázkaře +1144 Kč U loterií stoupne zdanění z 23 na 35 procent a loterijní společnosti včetně Sazky nevylučují, že budou muset přistoupit ke zdražení. Pokud by se to vše promítlo do ceny, musel by plný tiket Sportky se šancí stát nikoliv současných 220 korun ale 242 korun. Kdo takhle sází pravidelně každý týden, musel by si připravit 1144 korun ročně navíc.

Další změny:

*2000 korun místo současných 1000 korun zaplatí ten, kdo bude potřebovat cokoliv vložit do katastru nemovitostí

*domácí vařiči piva mohou slavit – místo nynějších 200 litrů pěnivého moku bude od spotřební daně osvobozeno 2000 litrů

*teplo, které produkují domovní kotelny, nemusí zdražit, protože plyn pro ně určený nadále nebude podléhat energetické dani, jak se původně plánovalo 

Víte, že

Točené pivo bude mít sice v příštím roce nižší DPH, tedy 10 %, ale do cen se to nejspíš nepromítne, protože hospodští si budou kompenzovat náklady spojené s EET.

Boj proti alkoholismu: Dražší »tvrdej«, levnější pivo

…přitom problémy mají hlavně PIVAŘI S tvrzením, že daňový balíček je i bojem proti závislostem, se vytasil sám premiér Babiš. „Podařilo se nám prosadit daňový balíček, aby tabák, tvrdý alkohol a hazard nebyly tak dostupné. Že budeme bojovat proti závislostem, jsme se zavázali už v našem programovém prohlášení,“ uvedl na Facebooku. Podle expertů je to ale šlápnutí vedle. Hlavně proto, že sice zdražuje tvrdý alkohol, ale pivo a víno ne. „V rámci prevence to fungovat nebude. Alkohol je jen jeden a ve chvíli, kdy se daň snižuje na extrémně levný nápoj v Česku a zvyšuje na tvrdý alkohol, tak se překresluje trh a možná se zvednou příjmy do státní pokladny,“ uvedl pro Aha! bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj kabinet nepřihlédl k tomu, jak jsou u nás lidé alkoholem ohroženi. „U nás 500 tisíc lidí pije rizikově a většina z toho jsou pivaři,“ dodal. S tímto názorem souhlasí i ekonom Kovanda. „Není to boj proti neřestem. Kdyby byl, bude se zvyšovat daň také z vína a piva. Jsem pro to, aby se daň zvyšovala všude. Víno snad není neřest? Spotřebitel se přesune z tvrdého alkoholu k vínu a točenému pivu,“ soudí.

Daňové přiznání v roce 2020: Kdy a jak odevzdat a kdo ho podává >>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.