Dostal MOZKOVOU MRTVICI: Teď věří, že... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dostal MOZKOVOU MRTVICI: Teď věří, že...

Milan Tóth ukazuje na krajinu, kterou maloval už levačkou.
Milan Tóth ukazuje na krajinu, kterou maloval už levačkou. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Snažil se zabezpečit rodinu, k práci baristy pořádal kurzy malby, sám maloval. Aby všechno stihnul, dopoval se kávou a energetickými drinky. Až tělo řeklo DOST! Milan Tóth (38) z Jirkova dostal mozkovou mrtvici. Má postiženou pravou stranu těla a teď, díky hodným lidem, čeká na léčbu kmenovými buňkami.

Z mladého táty tří malých dětí – Milana (4), Lady (3) a Robina (1)– plného síly, se stal ležák odkázaný na pomoc druhých. „Přišlo to náhle, i když ne bez varování. Den před tím, než to se mnou tady v kuchyni švihlo, jsem byl unavený. Hučelo mi v hlavě,“ vzpomíná.
Nedokrvení mozku, které cévní mozková příhoda zapříčiní, mu postihlo pravou stranu těla. Díky intenzivní rehabilitaci vstal z vozíku. Sice špatně, ale už chodí bez hole. Problém je pravá ruka, v níž nemá cit. Jetotiž pravák...

Přispěla i kadeřnice

Nyní čeká na termín aplikace kmenových buněk na soukromé klinice. Vyjde na 320 tisíc. „Zhruba padesát tisíc poslali hodní lidé na konto. Přidali rodiče a část si zafinancoval ze svých aktivit,“ řekla manželka Jana (38). „Zájem o můj osud mě až dojal. Zazvonila u nás sousedka a její bratr mi podal v obálce dvacet tisíc na léčbu. Známá kadeřnice taktéž. Ta mi dala deset tisíc. Nakonto přispěli neznámí lidé,“ popsal Milan.

Věří, že pohlídá děti

Nyní rehabilituje a čeká na nástup na léčbu. S manželkou v ní věří, i když si uvědomují, že období bude dál náročné. „Zatím není možné, aby šel Milan třeba s dětmi ven a ohlídal je. A to je největší přání, abychom se vrátili k běžnému rodinnému životu,“ doufá Jana.

Učí se znova malovat

Po mrtvici nemůže malovat pravou rukou, učí se tedy levou. Na autorské výstavě obrazů ve Spořicích již představil dva obrazy »vyšvihnuté« levačkou. Rád maluje přírodu a moře. „To mě fascinuje, ale nikdy jsem u něj nebyl,“ zasmál se svým typickým smíchem. Má i další plány, kromě zdravotního zlepšení si chce dodělat pedagogické vzdělání.

Výstava je prodejní

Výstava obrazů Milana Tótha probíhá v kostele sv. Bartoloměje ve Spořicích do 19. října. Otevřeno je každý čtvrtek, sobotu a neděli od 15 do 17 hodin. Vstup je zdarma. Výtěžek použije na rehabilitace a léčbu.

Milan Tóth s manželkou

Jen některé obrazy, jako je tento, jsou na výstavě neprodejné. Milan je maloval před nešťastnou událostí a takové už by prý nedokázal.

S manželkou Janou a dětmi, nejmladšího syna drží příbuzná.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.