Ochrnutý záchranář Zdeněk Mikula (45): Už sedí a směje se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Ochrnutý záchranář Zdeněk Mikula (45): Už sedí a směje se!

S kolegy záchranáři a manželkou.
S kolegy záchranáři a manželkou. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, Veronika Mikulová, ara)

Před dvěma roky ochrnul od hlavy dolů, dokázal hýbat jen očima. Ve 43 letech dostal mrtvici. Záchranář Zdeněk Mikula z Úsobrna na Blanensku se nepřízni osudu nepoddal. Při oslavě půlkulatin teď po dvou letech vítal gratulanty vsedě a na všechny se usmíval.

Na neuvěřitelné proměně k lepšímu se podepsaly jeho láska Veronika a podpora přátel a kolegů ze záchranky. Po sérii rehabilitací v lázních Klimkovice je z něj doslova jiný člověk.

Velká změna
„Zdeněk už dávno neleží, ale sedí na vozíku. Začal hýbat rukama a procvičuje už i pohyby nohou. Může přijímat prakticky jakoukoliv stravu, včetně své milované svíčkové a zákusků,“ prozradila Veronika, která nedávno změnila příjmení. Ano, je to tak! Se Zdeňkem stvrdili dlouhodobé soužití sňatkem. Pro novomanželku je 24 hodin trvající péče náročná, ale nestěžuje si. „Když vidím Zdeňka, jak se zlepšuje, je to pro mě velká motivace. V září nás čeká další rehabilitace, při které budeme pokračovat v logopedii a ve cvičení,“ říká.

Je vzorem
Lékaři Zdeňka chválí a dávají za vzor ostatním pacientům. „Také my, jeho kolegové, se snažíme pomáhat ze všech sil, opakovaně sháníme a shromažďujeme finanční prostředky na nákladné rehabilitace, které přinášejí viditelné výsledky. Touto cestou děkujeme vám všem, kteří jste už našemu kolegovi přispěli,“ řekla Aha! mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Co je cévní mozková příhoda
Lidově se nazývá mrtvice, způsobuje ji nedostatečné prokrvení určité části mozku a následné odumření mozkových buněk. Způsobuje ji buď ucpání mozkové cévy, nebo její prasknutí. Projeví se ztrátou citlivosti určité části těla, poruchou řeči, zmateností. Při rozpoznání příznaků cévní mozkové příhody jde o minuty. Pokud je léčba zahájena do tří až čtyř hodin, může pacient odejít po několika dnech z nemocnice zdráv a bez následků.

Dárek pro oslavence
Kolegové záchranáři připravili Zdeňku Mikulovi k 45. narozeninám originální dárek. Ve velké červené krabici našel záchranářskou mikinu a video, ve kterém mu popřáli nejen oni, ale i známé osobnosti, herci, zpěváci či sportovci.

Podpořte bojovníka
Můžete přispět statečnému záchranáři Zdeňkovi Mikulovi na nákladné rehabilitace? Číslo transparentního účtu: 5593934329/0800. K platbě připište: Pro Zdeňka Mikulu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.