Marek (33) byl po útoku nožem 4 roky v kómatu: Učí se znovu mluvit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Marek (33) byl po útoku nožem 4 roky v kómatu: Učí se znovu mluvit

S maminkou Janou. Díky cvičení na logopedii už dokáže říct slovo máma.
S maminkou Janou. Díky cvičení na logopedii už dokáže říct slovo máma. (Foto Aha! – Z.Matyáš, J.Nováček, archiv rodiny)

 Nevidí, je částečně ochrnutý a učí se znovu mluvit. Dva roky poté, co se Marek Petružálek (33) probral z kómatu, se za pomoci svých nejbližších dál snaží vrátit do života. Cvičí, poslouchá hudbu a nadevše miluje svoji malou dcerku Dianu (7).

Marka zranil na jaře 2013 ve Znojmě po banální rozepři rakouský Turek Eyrilmaz Bülent ranou nožem do krku. Táta tehdy roční holčičky ztratil tři litry krve, mozek se neokysličil a navzdory okamžité operaci zůstal v kómatu. Živořil ve vegetativním stavu, odkázaný na nepřetržitou péči rodičů a bratra Jirky (35).


V roce 2017 se Marek probral. Jeho nejbližší napnuli všechno úsilí k tomu, aby se z něj nestal »ležák«. Táta Jiří (62) sekl s prací v hospodě a odešel předčasně do důchodu, maminka Jana (54) začala se synem jezdit do neurorehabilitačního centra v Piešťanech.


„Marek nevidí, ale vše vnímá. Naučil se pít brčkem. A odbourali jsme všechny prášky,“ říká Jana Petružálková. Vedle Markova polohovacího kolečkového křesla hraje z počítače hudba. „Nejraději poslouchá Daniela Landu, má rád i filmy, klidně vydrží i u hororu,“ prozradila Markova máma.

Víte že...
...útočník sice vyfasoval u soudu v Brně 17 let vězení, jenže z Česka utekl? Pátrá po něm Interpol, spravedlnosti zatím uniká.

Chcete pomoci?
Chcete pomoci Markovi Petružálkovi? Přispět můžete na transparentní účet 2301007205/2010.

Děsivé zranění
Marek utrpěl otevřenou ránu krku, postihující hrtan a průdušnici, otevřenou ránu hltanu a krční části jícnu s vdechnutím krve do plic a s následným poškozením mozku po traumatu a ochrnutím všech čtyř končetin.

Pravidelně cvičí
Marek pomocí rotopedu procvičuje nohy, šlapat vydrží až 20 minut. Pomohly mu také návštěvy u logopedky. „Snaží se artikulovat, první slovo, které zřetelně řekl, bylo máma,“ usmívá se paní Petružálková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.