Poprvé po dvou letech zase chodí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Poprvé po dvou letech zase chodí

Thibault už má zase důvod k úsměvu.
Thibault už má zase důvod k úsměvu. (Foto Profimedia.cz)

Technologie jdou neustále dopředu. A díky nim teď chodí a pohybuje se i ochrnutý Francouz Thibault (30), který je poslední ctyři roky paralyzovaný. Vděčí za to tzv. exoskeletu – přístroji, který mu dokáže číst myšlenky a přeměnit je na pohyb!

Muž známý pouze pod jménem Thibault byl až do roku 2015 naprosto zdravý a vedl normální život. Pak ale spadl z 15metrové výšky a od té doby zůstal ochrnutý. Nepohnul nohama, ani rukama. Byl odkázaný výhradně na pomoc lékařů a blízkých. Dva roky neopustil špitál a upoutaný na lůžku snil o jediném: „Kéž bych se ještě tak někdy postavil na nohy!“

A nemožné se stalo skutečností! Od roku 2017 se stal Thibault součástí experimentu s 65 kilo vážícím exoskeletem. Lékaři mu do hlavy dali dva implantáty, jejichž úkolem je posílat signály z jeho mozku do počítače, z toho pak následně putují příkazy do exoskeletu a přemění je na pohyb. „Cítím se jako první muž na Měsíci. Nechodil jsem dva roky. Zapomněl jsem, jaké to je stát na nohou. Zapomněl jsem, že jsem vyšší než většina lidí tady v místnosti,“ neskrýval Thibault dojetí. I přesto, že jeho chůze stále není dokonalá a zatím se může pohybovat pouze po laboratoři, je ze svých prvních kroků nadšený!

Senzory
Na obou stranách hlavy má pod kůží implantovaný nahrávací přístroj. Ten má 64 elektrod, které monitorují činnost mozku.

Popruhy
Exoskelet je zavěšený na popruzích, které muži pomáhají udržet rovnováhu. Součástí 65 kilo vážícího exoskeletu je baterie.

14 kloubů
Oblek má čtrnáct kloubů, které lze ovládat nezávisle na sobě. Díky nim může Thibault chodit, hýbat rukama nahoru a dolů, dopředu i dozadu a otáčet se.

Počítač
Informace se přenášejí bezdrátově do počítače na jeho zádech, který dekóduje mozkové vlny v reálném čase. Tyto instrukce následně posílá do exoskeletu. 

Na video s Thibaultem se můžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.