Po 17 letech zachraňování, ochrnul a teď: Má nový vozík a práci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Po 17 letech zachraňování, ochrnul a teď: Má nový vozík a práci

Martin Šabata poprvé zkouší nový elektronický vozík za 600 tisíc korun.
Martin Šabata poprvé zkouší nový elektronický vozík za 600 tisíc korun. (Foto - Alexandr Malachovský)

Zachraňoval životy, ale při výcviku v roce 2016 ochrnul. Hasič Martin Šabata (40) se i díky pomoci veřejnosti a kolegů konečně vrátil do práce. Včera mu slavnostně předali elektronický vozík.

Sloužil sedmnáct let, pomáhal zachránit desítky životů a vždy se vrátil domů zdravý. Standardní výcvik v roce 2016 mu obrátil život naruby. „Přeskakoval jsem mezi prvním a druhým oknem a tam se mi smekly ruce i nohy. Spadl jsem zády na záchrannou síť a ta mě vymrštila mimo výseč. Rozdrtil jsem si 8. a 9. obratel,“ řekl Aha! Martin.

Nevolil by jinak
Přiznává, že bez kolegů, kteří mu ihned poskytli první pomoc, by nepřežil. „Vůbec nelituji, že jsem u hasičů, považuji to za dobré rozhodnutí. Kdybych si měl znovu vybrat, nevolil bych jinak. A pokud se zázračně uzdravím, vrátím se zase do terénu,“ řekl s odvahou v hlase Šabata.

Oporou rodina
Po zdravotních peripetiích se před nedávnem vrátil do zaměstnání. Pomáhá dvakrát týdně na několik hodin a dělá administrativní práci. Kromě kolegů mu jsou oporou především jeho nejbližší. „Celý svět se nám obrátil naruby. Naše rodina se semkla a hodně nám pomohli Martinovi kolegové a organizace REGI Base,“ řekla Aha! manželka Zuzana Šabatová (39). „Zůstáváme ale pozitivní. Už kvůli našim dcerám,“ dodala s úsměvem na tváři.

Pomohli i kolegovi Bohdaneckému
Nadační fond REGI Base, který byl založen v roce 2011, pomáhá válečným veteránům, policistům i hasičům. Letos v únoru předala ochrnutému hasiči Liborovi Bohdaneckému elektrický vozík, včera pak podobnou pomůcku i Martinu Šabatovi. V příštím roce pak plánuje stavbu rehabilitační tělocvičny pro zraněného hasiče Roberta Donbiera.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.