Zázrak v Brně: Žena (27) s mozkovou smrtí porodila zdravou holčičku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zázrak v Brně: Žena (27) s mozkovou smrtí porodila zdravou holčičku!

Klinika bude o okolnostech a průběhu ojedinělého porodu informovat v pondělí na speciální tiskové konferenci za účasti světových médií.
Klinika bude o okolnostech a průběhu ojedinělého porodu informovat v pondělí na speciální tiskové konferenci za účasti světových médií. (Foto ara)

Maminku Evu (27) udržují při životě jen přístroje. Porodníci v Brně přesto dokázali přivést na svět zdravou holčičku. 

Podobný případ podle něj nemá na světě obdoby. I sami lékaři šeptem mluví takřka o zázraku. Maličká přišla na svět císařským řezem v půli srpna . „Vážila 2,10 kilogramu. Je zdravá, dokonce jsme ji již propustili domů, do péče rodiny,“ řekl Aha! přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Pavel Ventruba.

Mladou ženu z Třebíče přijali po masivním krvácení do mozku na brněnskou kliniku ve čtvrtém měsíci těhotenství. Již v sanitce byla mozkově mrtvá, z medicínského hlediska bez sebemenší naděje na záchranu. Jediná šance, jak se porvat o život budoucího dítěte, bylo připojení Evy na přístroje a udržení plodu v těle, dokud nebude životaschopný. „To se povedlo,“ konstatoval profesor Ventruba. Tatínek Vojtěch se tak dočkal svého druhého potomka a malý Matěj sestřičky.

Klinika bude o okolnostech a průběhu ojedinělého porodu informovat v pondělí na speciální tiskové konferenci za účasti světových médií.

S Evou se Vojtěch seznámil už na střední škole. „Začali jsme spolu chodit a po pěti letech vztahu jsme se v roce 2014 stali manželi,“ vzpomíná Vojtěch.

Epileptický záchvat

Už v průběhu prvního těhotenství dostala Eva epileptický záchvat. „Podstoupila pak několik vyšetření, při kterých jí zjistili arteriovenózní malformaci v mozku,“ popsal manžel Vojtěch. Jedná se o onemocnění mozku, kde v cévním systému chybí drobné kapiláry, a krev tak proudí z tepen rovnou do žil, které ale nedokáží odolávat velkému tlaku, často praskají a vzniká krvácení do mozku.

„Maminka byla po porodu odpojena od přístrojů. Byla v klinické smrti a s tímto postupem se dopředu počítalo. Bohužel, tak to je,“ řekl Aha! profesor Ventruba.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.