Žena (†27) s mozkovou smrtí porodila zdravou holčičku: Před smrtí vybrala Elišce jméno | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Žena (†27) s mozkovou smrtí porodila zdravou holčičku: Před smrtí vybrala Elišce jméno

Eliška těsně po porodu.
Eliška těsně po porodu. (FN Brno)

Šťastný táta novorozeňátka i zoufalý vdovec. Dlouhých 117 dnů navštěvoval Vojtěch Votava (27) manželku Evu na oddělení ARO. Věděl, že po krvácení do mozku není naděje, přesto věřil... Pod srdcem nosila jejich holčičku, už pro ni měla i jméno – Eliška. Lékaři bojovali, aby se cítila stejně, jako kdyby její máma byla zdravá. Tatínek ji přes bříško hladil a zpíval jí. Na svět přišla 15. srpna, ve stejný okamžik byla maminka (†27) odpojena od přístrojů...

Eliška se narodila zdravá ve 34. týdnu těhotenství. Vážila 2130 g a měřila 42 cm. Hned po porodu se jí ujala teta, tátova sestra. „Elišku kojí, holčička je v milující rodině,“ uvedl včera na tiskové konferenci Roman Gál, přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno.


Sedával u lůžka
Vojtěch Votava jezdil do nemocnice každý volný den, sedával u lůžka své ženy. Na svět Eliška přišla císařským řezem. „Přišel zázrak a já za něj všem děkuji,“ řekl šťastný táta a zároveň zlomený vdovec, policejní kynolog z Třebíče. Z domova pak napsal lékařům, kteří se o jeho manželku a nenarozené dítě starali, děkovný dopis. „Když mi náhle upadla do kómatu moje milovaná manželka Evička, se kterou jsme se těšili na příchod druhého potomka, zhroutil se mi celý svět. Ale musel jsem být silný, protože mě více než jindy potřeboval můj malý syn Matýsek,“ napsal v poděkování.


Sdíleli můj smutek
Den, kdy se narodila Eliška, je zároveň dnem, kdy zemřela její maminka. Lékaři ji v rodinném kruhu odpojili od přístrojů. „Vycházeli jste mi vždy maximálně ve všem vstříc, byli ochotní a citliví a sdíleli se mnou můj smutek současně s nadějí, že se podaří zachránit naše miminko. Jen obtížně nyní hledám slova, kterými bych vyjádřil svůj vděk za obrovskou vlnu solidarity, které se mi od vás všech dostávalo,“ vyznal se.


Babička četla, rodina zpívala
Zázračné narození Elišky, které je podle lékařů světovým prvenstvím, se povedlo i díky přístupu rodiny. Za maminkou i děťátkem v bříšku chodili takřka denně táta, babička a teta. „Zpívali jim písničky, babička neúnavně četla české pohádky. Hladili mamince bříško a používali i masážní kuličky s rezonanční destičkou uvnitř. Sestry s nehybnou rodičkou cvičily,“ popsal Bronislav Moravčík z týmu ARO. Obdobných případů je na světě jen 20. Eva Votavová byla se 117 dny hospitalizace nejdéle žijící matkou s mozkovou smrtí na světě. Případ se zapíše do dějin české i světové medicíny.


Tragédii ohlásil pláč synka
Byla to středoškolská láska, Vojtěch Votava se s Evou vzali v roce 2014 a po třech letech se jim narodil syn Matýsek. Už v průběhu těhotenství dostala Eva epileptický záchvat a vyšetření ukázala, že má v mozku malformaci, chybí jí drobné kapiláry a krev proudí z tepen rovnou do žil, které nedokážou odolávat velkému tlaku. Její stav se ale zlepšil a lékaři jí povolili druhé těhotenství. Jenže... Letos 21. dubna se vrátil z noční a jejich Matýsek plakal. „Vyběhl jsem po schodech do ložnice a uviděl Evičku ležet v bezvědomí na zemi,“ popsal. Letecky byla transportována do nemocnice. „Evičce praskla malformace a způsobila tak masivní krvácení do mozku, již při převozu sanitkou byla prakticky mozkově mrtvá. Nebylo jí pomoci,“ dodal manžel.

Víte, že...
...Češi vybrali ve prospěch rodiny 1 946 213 korun? Přispívat lze do konce září na účet: 4200555535/6800, variabilní symbol: 326027.

Ve FN Brno došlo ke světově unikátnímu porodu. U mozkově mrtvé ženy (†27) lékaři udrželi 117 dní těhotenství, narodila se zdravá holčička.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.