Prázdná peněženka, omezený rozpočet. Senioři pro seniory: Levné chutné recepty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Prázdná peněženka, omezený rozpočet. Senioři pro seniory: Levné chutné recepty!

Paní Julia Drinková při nákupu zeleniny
Paní Julia Drinková při nákupu zeleniny (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Kolik lidí, tolik chutí. Senioři, kteří nemívají peněz nazbyt, však často musí své chutě konzultovat s peněženkou. Kdo jiný, než oni, by tak měl ostatním poradit, jak si jídlo užít, byť zalevno. A mnozí, jak ukazují recepty, s nimiž se Aha! svěřili, přitom nerezignovali ani na zdravou a výživnou stravu.

Irena Kynclová (83) z Jihlavy: Kastrol vydrží na týden!

Na stáří si nestěžuje jako jiní důchodci. Jen si občas posteskne, že se jí v poslední době točí hlava. Bývalá zdravotní sestra Irena Kynclová (83), žije sama v bytě 2+1 v Jihlavě. A tvrdí, že tak jako se máme teď, jsme se nikdy v minulosti neměli. Ani ona prý, pokud jde o jídlo, nestrádá.

„Starým lidem největší část důchodu sebere ve velkých městech většinou nájem za byt a pak možná mnohým nezbývá moc peněz na stravu,“ uvažuje seniorka a dodává: „Já si naštěstí nemohu stěžovat.“

Tvrdí, že si pokaždé dopřeje na co má chuť. „Nekouřím, nepiju alkohol, kromě občas malé skleničky piva k obědu,“ směje se. A tak si prý může kdykoliv koupit ovoce, zeleninu, maso, ale i třeba olomoucké tvarůžky, které nepatří k těm nejlevnějším sýrům.

Pro Aha! prozradila recept na vepřové rizoto, které člověka zasytí a navařeno je prý i na několik dnů. „Nepřijde to na více než 120 korun, ale kdybych se nerozdělila pokaždé se zeťákem, sama bych to jedla několik dnů, co je toho v kastrolu,“ směje se šibalsky.

Vepřové rizoto

POTŘEBUJETE:
*½ kg vepřového masa (kostky na guláš)
*čtvrtlitrový hrnek rýže
*malou cibuli
*2 rajčata
*1 bílou papriku
*lžičku sladké papriky
*sůl, pepř

POSTUP:
Na sádle v hrnci osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme lžičku sladké papriky. Vše se nechá opražit. Pak přidáme maso, nakrájená rajčata a bílou papriku. Vše se podusí, aby směs pustila šťávu. Pak se přidá hrnek rýže a hrnek vody. Osolíme, opepříme a po zamíchání necháváme dusit pod pokličkou do finální podoby.

Dana Krobotová (70) z Bruntálu: Rozpočet zachraňuje les

Když zůstane v důchodu jen jeden, a jde navíc o ženu, není jednoduché vyjít s penzí. Pak se stejně jako Dana Krobotová (70) z Bruntálu snaží uspořit na potravinách.

„Z penze se dá ušetřit především na jídle,“ pokyvuje hlavou během vaření oběda Dana Krobotová. A to prý nejen levnějšími nákupy, ale i díky starým a osvědčeným rodinným receptům. Třeba v tuto dobu na houbovém guláši.

„Taková sezonní jídla mám nejraději. Houby rostou momentálně ve velkém, takže se dá uvařit třeba do zásoby a na zimu zamrazit,“ říká bývalá účetní. Jinak prý asi nejvíc chodí nakupovat zeleninu. „A bez ovoce nevydržím žádný den, to si neodpustím,“ tvrdí.
Za jídlo vydá přibližně 2500 měsíčně. Kupuje si nejvíce šunku, z masa jen kuřecí, zato majonézy, různé saláty a tučná jídla nejí. Samozřejmě pátrá i v reklamních letácích po různých slevách. „Nejraději mám rizoto a francouzské brambory, vždy si vařím tak na tři dny, aby to mělo smysl,“ popsala. A přiznává, že se jí daří ušetřit i pár stovek díky tomu, že si obědy nechává vozit. „Vyjdou i s polévkou na 85 korun. Jídlo mi pak vystačí na celý den,“ vysvětluje seniorka.

Houbový guláš

POTŘEBUJETE:
*4 lžíce sádla
*1 menší cibuli
*1 lžičku mleté papriky
*2 až 3 menší zelené papriky
*400 g pýchavek
*sůl
*vývar
*1 dl kysané smetany
*1 až 2 lžíce hladké mouky

POSTUP:
Na sádle osmažíme cibuli, vmícháme mletou papriku a na nudličky nakrájenou papriku a dusíme. Následně přidáme pýchavky, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou. Dusíme doměkka. Zalijeme smetanou a rozmícháme moukou a krátce podusíme. Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.

Julia Drinková (67) z Chomutova: Hlídám slevy, vařím jednoduše

Šetřit každou korunu své velmi nízké penze musí Julia Drinková (67) z Chomutova. „Vyhledávám slevy. Nejdříve koukám na cenu a pak teprve na kvalitu,“ netají se paní Julia, která pochází ze Slovenska, ale v Chomutově žije desítky let.
Žije sama a do kapsy má opravdu hluboko. Před osmi lety totiž uvěřila propagandě a odešla do předčasného důchodu. „Netušila, že budu brát takhle málo. Necelých sedm tisíc korun. Tři mi proto doplácí sociálka, protože bych neutáhla nájem,“ prozradila. Pracuje přitom od osmnácti, v mládí v ostravských železárnách, kam s manželem odešli ze Slovenska za výdělkem, pak devět let v JZD a naposledy ve školní jídelně.
Aby uspořila, vaří si. „To, že nekoukám prvně na kvalitu, ale na cenu, neznamená, že nevyžaduji čerstvost potravin,“ poznamenala žena, která nedávno prodělala vážnou nemoc. „I to je důvod, proč si vařím. Jsem polívková, takže hodně polévky. A jednoduchá jídla. Ze zeleniny, lívance. Maso kupuji občas. Spíš kuřecí, ale občas i vepřové,“ přiblížila skladbu svého jídelníčku.

Zapečené brambory

POTŘEBUJETE:
*brambory
*cibuli
*papriku
*salám
*sůl, pepř, gulášové koření, lžíci oleje

POSTUP:
Oloupat a na silnější plátky nakrájet pár brambor. Přidat hodně cibule a nakrájenou papriku. Když je doma salám, tak ho paní Julia také pokrájený použije. Pak osolit, opepřit, přidat trochu gulášového koření, omastit lžící oleje, promíchat a dát zapéct. Prý je to výborné.

Jaroslav Kudláček (64) z Frýdku-Místku: Stará se o mě sousedka!

Za jídlo průměrně utratí kolem čtyř a půl tisíce korun. „Vychází mi to na zhruba sto padesát korun na den,“ popisuje Jaroslav Kudláček (64), který žije v jednopokojovém bytě ve Frýdku-Místku. Nevaří si, ani by to prý neuměl.

V nákupní tašce si většinou nese rohlíky, levný tvrdý sýr, nějaký salám, chleba je pro něj drahý a rychle se kazí. Výživové hodnoty nakupovaného zboží vůbec nesleduje, od chvíle, kdy je v důchodu, už se řídí prý jen podle ceny. „A vždycky to bývala jen studená strava, vařit opravdu neumím, maso bych rozhodně zpracovat neuměl,“ říká penzista, který ve volném čase skládá trampské básně a tvoří grafiky.

„Můj přístup k výživě se v důchodu projevil ve velké nadváze. Teď jsem kvůli nemoci shodil přes čtyřicet kilo, ale váha už zase pomalu stoupá,“ říká Kudláček, který je čerstvě po operaci kyčle.

Nedávno zkusil donáškovou službu, ale po čtyřech dnech ji zrušil. „První den přivezli rizoto s mrkví a hráškem, druhý den kolínka. Třetí den zase rizoto a čtvrtý kolínka. Navíc to bylo vždy studené a já si jen s obtížemi můžu jídlo ohřát na plotně,“ říká. Naštěstí mi ale prý pomohla paní sousedka. „Mám za osmdesát korun každý den teplé a kvalitní jídlo. Vaří pro manžela, takže toho vždy udělá více i pro mě,“ libuje si. Pokud by tedy měl poradit nějaký recept, byl by to prý opravdu jen namazaný rohlík.

Obložený rohlík

POTŘEBUJETE:
*rohlík
*trochu másla
*levný sýr
*levný salám
POSTUP:
Rohlík lehce pomazat máslem a položit na něj sýr a salám.

Anna Kotopulu (69) ze Zlína: Na uzeniny mě neužije

Postavičku má jako třicítka, usměvavá, pohodová a bystrá. Anna Kotopulu (69) ze Zlína je důkazem toho, že ženy taky nestárnou. Musí se pro to ovšem něco dělat. A to i v kuchyni.

„Hodně ráda chodím pěšky, jezdím na kole a dbám na dobrou a pestrou stravu,“ vypráví v jedné zlínské jídelně, kde vyjde kompletní menu na 69 korun. Má moc ráda saláty, tentokrát si ale pochutnává na vídeňském guláši. „Je fakt výborný, na knedlíky a maso si sice nepotrpím, ale když je to s mírou, žádný problém,“ vypráví paní, která dlouhých 37 let pracovala jako šička v obuvnických provozech.

Důchod má průměrný kolem 12 tisíc, dva další dělá vdovská penze, už deset let žije sama. „Samozřejmě to není žádná sláva, ale pokud se něco fatálně nepokazí v bytě a nemusím platit drahé opravy, vyjdu docela dobře,“ tvrdí. Každý týden jde s dcerou na větší nákup, utratí tak šest sedm stovek, někdy trošičku více, měsíčně do tří tisíc.
„Nezapomenu na zeleninu, ovoce, olivy, olivový olej, mléčné výrobky, ale ani ovesné vločky, pohanku a další zdraví prospěšné věci. Mám ráda ryby, ty jsou dost drahé, tak jen někdy. Ale myslím, že jsem skromná, třeba polévku z jídelny si nechám, někdy ji i posnídám, večer mívám často saláty,“ říká s tím, že si na ně zvykla, když s manželem léta jezdila k němu domů do Řecka. „Dokupuji už jen občas pečivo, na uzeniny mne fakt neužije,“ dává Anička nahlédnout do svého jídelníčku.

Měsíčně utratí 1400 korun za dvacet obědů v jídelně. „Teď nám ceny trochu posunuli, ale naši jídelnu musím pochválit. Porce jsou výborné, vybírám si ze dvou jídel, dnes kromě gulášku byly těstoviny s kuřecím masem a hříbkovou omáčkou, v ceně je vedle polévky i voda s citronem,“ libuje si Anička.

Aniččin řecký salát

POTŘEBUJETE:
*3 rajčata
*2 okurky
*3 papriky
*3 řapíky řapíkatého celeru
*černé olivy
*cibule
*deci olivového oleje
*150 g sýra Feta
*oregano, bazalku, sůl

POSTUP:
Zeleninu nakrájíme a promícháme, posypeme nakrájenou cibulkou, zalijeme olivovým olejem smíchaným s oreganem a bazalkou, přidáme černé olivy a nahoru naklademe kousky sýra feta.

Věra Nemešová (65) z Jirkova: Stačí mi míchaná vajíčka

Do důchodu odcházela před šesti lety, tedy v devětapadesáti, což bylo podle ní fajn. Rok je ale Věra Nemešová (65) z Jirkova, která vychovala dvě děti, vdovou. Ztrátu partnera stále těžce nese, a protože už ve vlastním bytě žije sama, s vařením si hlavu neláme.

„Za celý život jsem se navařila dost. Dnes už dbám více na to, co jím. Nakupuji spíš zdravé věci. Zeleninu, ovoce, sýry. Maso málokdy, a když už, tak drůbeží, to je rychle hotové,“ prozradila. Když žil manžel, měl prý rád omáčky, a tak mu je vyvařovala.
Teď už tak náročná jídla nepřipravuje, uskromňuje se prý a stravuje se nepravidelně. „Tak se snažím, aby moje strava byla alespoň pestrá a výživná,“ poznamenala. Za měsíc za jídlo pro sebe utratí dva až tři tisíce korun. S penzí do konce měsíce vystačí. Pobírá i vdovský důchod a nepravidelně si přivydělává.

Nejčastěji si k jídlu připravuje míchaná vajíčka se šunkou. Ty posype sýrem. K tomu přidá zeleninu ze zahrádky. Rajčata nebo papriky. Nebo dělá lečo. „Je to rychlé a výživné, co se týká bílkovin a vitaminů,“ dodala penzionovaná zdravotní sestra, která se už teď těší na čtrnáctidenní dovolenou do Itálie. Tam si bude připravovat saláty ze zeleniny, nebo těstovin. „Bude zralé hroznové víno. Se sýrem nemá chybu. Mně to k jídlu stačí,“ dodala seniorka.

Zeleninové lečo

POTŘEBUJETE:
*rajčata
*papriky
*cibuli
*olej (slunečnicový)
*vajíčka
*sůl, pepř, bylinky
*případně i salám a sýr

POSTUP:
Na oleji zpěnit 1 – 2 cibule, přidat nakrájené papriky a dusit. Poté vložit pokrájená rajčata. Když změknou papriky a šťáva z rajčat zredukuje, přidat 1 – 3 vajíčka, osolit a opepřit. Do leča lze přidat i salám a samozřejmě ho lze posypat sýrem, když je chuť. Někdy eidamem, jindy balkánským sýrem. V tom případě solí méně. Na obojí paní Věra přidává hodně petržele nebo pažitky z vlastní zahrádky.

V létě rozpočet zachraňuje les. Ušetřit? I na potravinách…



Přečtěte si
truelife89...@...
4. 9. 2019 • 05:36

Ohodnoťte můj mladý sexy zadek, pls - http­://i­.fra­sexe­.com 💋💋💋

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.