Rok seniorů: Pohřeb i hrob si lze koupit dopředu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rok seniorů: Pohřeb i hrob si lze koupit dopředu

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Někdo žije stylem »po mně potopa«, jiní si ale pečlivě vybírají místo svého posledního odpočinku a do detailů plánují i vlastní pohřeb. A ti, kdo nevěří svým příštím pozůstalým, si tohle všechno mohou pojistit. Jak na to? To si můžete přečíst ve 2. díle »dušičkového« seriálu Aha! pro seniory.

S těmi, co nechtějí nechat náhodě ani vlastní pohřeb, má zkušenosti ředitelka největší pohřební služby v Ústeckém kraji Odysea Pavlína Svatošová (47). „Každý měsíc někdo přijde, že chce objednat a zaplatit svůj vlastní pohřeb,“ potvrzuje žena, jež se v oboru pohybuje od 90. let a firma, kterou nyní vlastní její syn, vypraví měsíčně stovku pohřbů.


Žije a ušetřila


„Sjednávat pohřby dopředu chodí lidé osamělí. Nebo ti, kteří mají příbuzné daleko či je nechtějí obtěžovat,“ tvrdí Svatošová. Někteří ale tímto krokem také výrazně ušetřili. „Přišla babička, že by si zaplatila pohřeb, a to už v roce 1994. Dnes stále žije, ale i když se zdražilo zhruba o deset tisíc korun, jí zůstane tehdejší cena,“ vzpomíná Svatošová. Podle její zkušenosti také mají lidé více než kdy předtím vyřešené závěti.


Bez obřadu, prosím


Spolu s tím, jak služby kolem posledního rozloučení zdražily, staly se oblíbenější bezobřadové pohřby. Vycházejí totiž o zhruba osm až jedenáct tisíc levněji. „S odstupem času pak od těchto lidí slyším, že přece jen měli zemřelému udělat rozloučení a říct mu sbohem. Dodatečně se tím trápí,“ podělil se o svou zkušenost jeden z největších výrobců rakví v ČR. Tomáš Rotter (52). I jeho služby využívají ještě žijící lidé. „Měl jsem tu seniora, kterému zemřela manželka, a on potřeboval rakev, která by pasovala do hrobu k ní. Vyhověli jsme mu,“ poznamenal Rotter. Podle něj je trendem dělat rakve na zakázku větší, protože Česko tloustne a začíná to být problém. „Teď děláme rakev pro chlapa o 220 kilech. Předím měl ještě o sto kilo víc,“ říká. Podle jeho zkušeností také lidé víc chodí s objednávkou na rakev přímo za ním jako za výrobcem, než aby ji objednali přes pohřební službu.

Je to o extrémech


Rozptyl na louce, či rovnou mauzoleum


Rozprášit popel na loučce, nebo si koupit výstavnímhrobku? To jsou dvě krajní varianty, jak naložit s tělem zemřelého. Pohřeb žehem zařizují pozůstalí pro tři čtvrtiny zemřelých, třetina pohřbů se pak koná bez obřadu. 


Služby krematoria jsou levnější než vykopání hrobu a uložení ostatků v pevné rakvi. A pokud pozůstalí zvolí variantu rozptylu popela, odpadají pak výdaje za hrobové místo nebo poplatky za urnu v kolumbáriu. Proto jsou takzvané loučky rozptylu, kde stačí zaplatit jednorázově, stále oblíbenější.


Kdo ale trvá na tom, že nebožtík – případně jeho urna – bude uložen do hrobu, musí se po nějakém poohlédnout. Tedy v případě, že už rodina nedisponuje nějakým, v němž je ještě místo. Může to vyjít na pár tisíc, ale i na desetitisíce. To podle toho, zda jde o nějaký žádaný hřbitov nebo o výstavní hrobku. Největší »pálku« ale představuje zhotovení pomníku. Za užívání hrobového místa se pak platí, většinou na delší období třeba deseti let. Ceny nejsou závratné – jde o několik stovek korun, v případě hrobky pak několika tisíc. A protože platí, že všechno si lze koupit, tak už si ti movitější nemusejí pak dělat starosti vůbec s ničím. Stačí si objednat služby. Vyčištění pomníku, výsadbu a zalévání květin, instalaci dušičkových či vánočních dekorací a tak podobně.


Za kolik lze pořídit místo odpočinku


Hrobka na tři rakve Praha-Malvazinky 280 000 Kč
Dvojhrobka na hřbitově sv. Jakuba Klatovy 100 000 Kč
Rodinná dvojhrobka Olomouc 100 000 Kč
Hrobka pro čtyři rakve Plzeň 50 000 Kč
Urnový hrob u krematoria Praha-Strašnice 25 000 Kč
Hrob s žulovým pomníkem Praha-Olšany 22 000 Kč
Hrob na pohřebišti v Havířově-Šumbarku 20 000 Kč
Hrobka na hřbitově Mladé České Budějovice 20 000 Kč
Hrob na hřbitově Praha-Břevnov 17 000 Kč
Hrob v Praze-Střešovicích 15 000 Kč
Hrob Praha-Vršovice 15 000 Kč
Urnový hrob Praha-Malvazinky 12 000 Kč
Rodinný hrob Děčín 11 000 Kč
Hrob s mramorovým křížem Karlovy Vary 7000 Kč
Urnový hrob v Praze na Malvazinkách 7000 Kč
Urnový hrob Jihlava 7000 Kč
Hrob na hřbitově Líbeznice u Prahy 5000 Kč
Hrobové místo Plzeň 5000 Kč
Urnový hrob Ostrava-Svinov 5000 Kč
Dvojhrob s pomníkem Brno 3900 Kč
Hrob v Hranicích na Moravě 3000 Kč
Hrobka ve Velvarech 2000 Kč
(Z nabídek na inzertních portálech)


Pozor na »hyeny«


Vytřískat co nejvíc peněz i ve chvíli, kdy pozůstalí nejsou žalem schopni vzdorovat. Tak vypadá podnikání některých funebráků. Ročně totiž v Česku zemře přes sto tisíc lidí a aktivních pohřebních služeb jsou zhruba čtyři stovky. Je jasné, že tak nastává boj o nebožtíky, protože celkově jde o 1,7 miliardy korun. Ze zákona sice musely zmizet reklamy na tyto poslední služby z nemocnic, dohazování »kšeftů« ale funguje dál. Málokdo má sílu v těžkých okamžicích porovnávat ceny různých pohřebních služeb, jde ale i o to nenechat si vnutit zbytečnosti.  Odborníci proto varují před nabídkami »levných« služeb, protože úspora pár stokorun může znamenat nižší kvalitu. Pozůstalí se tak mohou dočkat i nepříjemných překvapení.


Kolik peněz si připravit


Kremace celkově: 19 tisíc Kč
(jde o průměrnou cenu podle ČSÚ)
Uchování těla: až 600 Kč za den
(dva dny v nemocnici hradí pojišťovna)
Parte: 3 až 10 Kč za kus + poštovné nejméně 19 Kč
(ušetřit se dá rozesláním po e-mailu)
Přeprava těla: 1500 Kč 
(v Praze za jednu cestu, při delší trase se platí za kilometr)
Nejjednodušší rakev: 5 tisíc Kč
(cena se ale může vyšplhat až na 40 tisíc)
Vykopání hrobu a spuštění rakve: 3,5 tisíce Kč
(pokud je třeba zmrzlá zem, je to dražší)
Samotná kremace: kolem 2,5 tisíce Kč
Obřad: až 7 tisíc Kč
(dalších 5 až 16 tisíc za speciální přání, např. vzpomínkový film atd.)


Víte, že...


...ročně se uskuteční asi 1500 sociálních pohřbů, kdy se o nebožtíka musí postarat obec a stát jí to proplatí?


Na splátky i na pojistku


Podle průzkumů si více než milion obyvatel Česka šetří na vlastní funus. Můžete si ho zakoupit také dopředu, přičemž některé pohřební služby nabízejí jeho pořízení i na splátky. Má to tu výhodu, že pak tato firma splní do puntíku vaše přání. Další možností pro ty, kteří nikoho nemají nebo svým příbuzným nedůvěřují či je nechtějí zatěžovat, je pojištění. To si lze nyní sjednat u dvou pojišťoven – České pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny. Nejpozději lze přitom pojištění uzavřít v 80 letech při jednorázovém vkladu pojistného a v 60 letech při postupném vkládání. Pojistnou částku se doporučuje stanovit minimálně na 20 000 Kč. Čím dříve začnete vkládat, tím bude pojistné nižší, záleží ale i na pohlaví. Při konečné pojistné částce 20 tisíc tak zaplatíte od 10 do 16 tisíc. Určíte si také, komu bude pojistné vyplaceno. Může to být příbuzný, ale i konkrétní pohřební ústav. Pojistně však nebude vyplaceno, pokud pojištěný zemře do dvou let od uzavření smlouvy následkem nemoci nebo v téže lhůtě spáchá sebevraždu.


Zítra čtěte: Jak se připravit na odchod? A komu se může poštěstit zemřít doma? O zkušenosti a rady pro seniory i jejich příbuzné se podělí odborníci.

Přečtěte si
dodoslav
15. 8. 2022 • 10:16

Nedávno nám zesnul dědeček a přál si být zpopelněn. Ostatky jsme uložili do urny, která je nyní umístěna na rodinném hrobu..za mě určitě důstojná forma uložení ostatků, při čemž jste jim tak nějak blíž, než když necháte nebožtíka pohřbít od země:

https://www.ceske-urny.cz/urny-2/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.