Zeman odmítl Šmardu: Chci lepšího, vzkázal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zeman odmítl Šmardu: Chci lepšího, vzkázal

Miloš Zeman
Miloš Zeman ( Foto ara)

Nikdy se oborem nezabýval, chci jiného kandidáta. Tak se vyjádřil prezident Miloš Zeman (74) na adresu Michala Šmardy (44, ČSSD), kterého sociální demokraté navrhují do uvolněného křesla ministra kultury.

Podle hlavy státu je Šmarda k výkonu této funkce nekompetentní. Zemanovo vyjádření zveřejnil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Prezident požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby mu prostřednictvím předsedy vlády navrhl jiného kandidáta, splňujícího alespoň elementární odborné předpoklady,“ napsal. Jenže šéf ČSSD Jan Hamáček (40) se ohradil, že ústava neumožňuje prezidentovi hodnotit odbornost kandidátů.

„Předsednictvo ČSSD navrhlo ... Michala Šmardu, premiér Andrej Babiš odeslal návrh na jmenování prezidentovi, a ten by měl nyní postupovat podle ústavy,“ trval na svém. To předseda vlády Andrej Babiš (64, ANO) zvolil vyčkávací taktiku. „Beru prohlášení prezidenta republiky na vědomí. Budu čekat na vyjádření předsedy ČSSD Hamáčka a následně situaci řešit příští týden po návratu z dovolené,“ uvedl. Spor o nového ministra se táhne už čtvrt roku a zatím jediným úspěchem vlády ve sporu s Hradem bylo dosažení odvolání Antonína Staňka (53, ČSSD) z funkce.

Zeman francouzské ambasádě:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.