Zeman, Babiš a spol.: Jak to spolu vlastně mají?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zeman, Babiš a spol.: Jak to spolu vlastně mají?!

Zleva premiér Babiš, ministryně spravedlnosti Benešová, ministr dopravy Kremlík, ministr průmyslu a obchodu Havlíček a ministryně Schillerová, která se spolu s Havlíčkem stala místopředsedy vlády
Zleva premiér Babiš, ministryně spravedlnosti Benešová, ministr dopravy Kremlík, ministr průmyslu a obchodu Havlíček a ministryně Schillerová, která se spolu s Havlíčkem stala místopředsedy vlády (Foto Blesk - Karel Kopáč)

Politický thriller, sitcom, anebo spíše připomínka mýdlové opery, která kdysi bavila televizní diváky? Leccos by se dalo vykřesat z propletence vztahů, které panují mezi těmi, co nyní Česku vládnou. Je tam vše – láska, nenávist, machrování, závislost, podlézání… A každým dnem je situace zamotanější. Skoro by se dalo říci, že pokud bizarní krize kvůli neochotě hlavy státu Miloše Zemana (74) odvolat ministra kultury Antonína Staňka (53, ČSSD) koalici »oranžových« a »babišovců« zničí, všem se uleví… 

ZemanHamáček
SLON A MYŠ
Zeman dál dupe po ČSSD, i když ho Hamáček dráždí méně než jeho předchůdce Bohuslav Sobotka (47, ČSSD). Šéf ČSSD cítí, že v kauze ministra kultury musí ukázat ramena, ale ví, že pro vztah vlády k ČSSD platí: Opustíš-li mne, nezahynu, opustíš-li mne, zahyneš.

Zeman – Babiš
SŇATEK Z ROZUMU
Babišova kariéra nyní stojí a padá právě se Zemanem. Proto mu poslušně panáčkuje – i když ho to musí neskutečně užírat. Mstivostí pověstnému muži se nehodlá postavit kompetenční žalobou ani čímkoliv jiným.



Babiš – Hamáček
(NE)PŘÁTELÉ
Babiš Hamáčka potřebuje, aby mohl jakžtakž vládnout. Ví, že je mu slabým protivníkem právě kvůli strachu o účast ve vládě. Raději by ale obětoval jeho, než přízeň prezidenta. Hamáček působí rozmrzele, má dojem, že je premiérovi celá krize »volná«.

Staněk – Zeman
ZBYLI SI NAVZÁJEM
Do role »užitečného idiota« pasoval prezident ministra kultury Staňka, který - jak v souvislosti s odvoláním šéfa Národní galerie Jiřího Fajta (59), tak i s posledními nevybíravými útoky na šéfa své strany Hamáčka - působí, že nejdřív koná a pak přemýšlí. Jenže prezidentova zášť vůči Fajtovi se přetavila právě v loajalitu k »fajtobijci« Staňkovi.



Staněk – Babiš
OBTÍŽNÝ HMYZ
Jen zahradní škůdce, který mu nahlodává pěkně živený salátek koalice. Takový je asi vztah Babiše ke Staňkovi. Chce ho Hamáček dostat z vlády? Tak nech a páčí! Nechce ho Zeman odvolat? Služobníčok, pán velkomožný!

Staněk – Hamáček
NEPOHODLNÁ »OVCE«
Černá ovce ve stádu, která se navíc nyní projevila hodně nablblým bekotem. O víkendu Staněk chrlil na Twitteru hlášky, kterými obviňoval Hamáčka ze zrady a opíral se i do dalších straníků. Tweety mazal, až poté, co některé čtenáře zarazily. Hamáček si tak jen potvrdil, že Staněk musí z kola ven.

Benešová – Babiš
LÁSKA KVŮLI HRADU
Cti přátele svých přátel. Tedy tady spíš přítelkyni pana prezidenta. Ač je Benešová podezřívána, že svůj post zaujala jen proto, aby Babišovi pomohla z maléru, osobnosti z justice to vidí jinak. Benešová se podle nich nedá ovlivnit. I když – ovlivněna jistě něčím je, a to blízkým vztahem nikoliv k Babišovi, ale k Zemanovi. Ale to vyjde skoro na stejno.



Benešová – Zeman
KDYŽ JI MILUJEŠ…
Když jí miluješ, není co řešit. Svérázný Zeman má opravdu láskyplný vztah ke svérázné Marii, která se vyjadřuje podobně jako on – co na srdci, to na jazyku. Kdo chce být dnes zadobře se Zemanem, ten musí jeho »lásku« ctít. Ať už je to belzebub nebo třeba Babiš.


Schillerová – Hamáček
BOJ O KASU
Je to jako v rodině – ženská, která drží kasu (a peníze šetří na radovánky s šéfem – rozuměj své strany a před volbami) a manžílek, který by se nejraději rozdal. Schillerová Hamáčka vyzývá k šetření a vzkazuje, že na jeho údajně populistické rozhodování nemůže dát už ani korunu.

Schillerová – Maláčová
DÍVČÍ VÁLKA
Dvě dračice na jednom smetišti – tedy spíš na jednom nijak oslnivém balíku peněz. Každá si chce přisvojit zásluhy na tom, kolik se přidá důchodcům, rodičům batolat či sociálně slabým. Do vlasů si vjíždějí každou chvíli.


Co bude dál?
Ve čtvrtek se premiér Andrej Babiš na vlastní žádost sejde s prezidentem, následující den si Zeman pozval vicepremiéra Jana Hamáčka s ministrem kultury Antonínem Staňkem a hodlá je prý usmířit. Reálné to moc není. Hamáček svolal na pondělí 15. června předsednictvo strany, které má řešit, zda ČSSD odejde z vlády. Pokud všichni ministři za tuto stranu podají demisi, musí podle koaliční smlouvy skončit celý kabinet. Spekuluje se však, že ministr Staněk rozbije partu a z vlády se nehne. Přitom nejprve podal sám demisi, kterou prezident nepřijal. Poté 31. května na Hamáčkovu žádost premiér na Hrad doručil návrh na jeho odvolání. To už Zeman udělat musí, jenže s tím víc než měsíc otálí.

 

Hamáček o Babišovi a demonstracích:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.