Sundá Babiše vánek z Vysočiny? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Sundá Babiše vánek z Vysočiny?

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Úřad vlády ČR)

 Nebylo to poprvé a dost možná ani naposledy. Opozice se včera opět pokusila vyjádřit nedůvěru vládě Andreje Babiše (64, ANO) – vadí jeho údajný střet zájmů. Hodiny se »mlelo pantem« u sněmovního pultíku. Zívačku ale zastavil oranžový hněv!

Byl to unavený den. Nejen venku, ale i ve Sněmovně bylo úmorné vedro. A i poslanci zvyklí srkat během pracovní doby něco ostřejšího, měli včera chuť jen na vodu. Babiš přišel připraven. Spočítal si totiž, že má podporu ČSSD a že opozice vedená ODS a TOP 09 nemůže dát dohromady 101 hlasů, které by jeho kabinetu daly nedůvěru a donutily ho podat demisi.

„Já to beru jako pokus o destabilizaci této země. To je proti zájmu občanů této republiky, proti zájmu všech,“ mluvil k pravici od pultíku a odmítl cestu k předčasným volbám. „Přesně jsem udělal, co jste chtěli (o vložení Agrofertu do svěřenských fondů, pozn. red.). To je váš zákon. Tak proč teď mluvíte o střetu zájmů? Já žádný nemám,“ naštval se navíc. Mezitím prezentoval úspěchy svého kabinetu, kvůli kterým by měl zůstat u moci. Jenže začalo »foukat« z Vysočiny!


Zase ten Miloš
Ve Sněmovně se totiž začalo šířit, že prezident Miloš Zeman (74), který právě tam nyní vykonává krajskou návštěvu, jednal s kandidátem ČSSD na ministra kultury Michalem Šmardou (43) a že ho rozhodně nehodlá jmenovat. Právě Šmarda má vystřídat problematického šéfa rezortu Antonína Staňka (53, ČSSD), který je ale Zemanovým favoritem a jehož demisi už Babiš dost dávno odnesl na Hrad. A zprávou se velmi vážně začali zabývat i Jan Hamáček (40, ČSSD) a spol. se spekulací, že kvůli incidentu nepodpoří vládu, v níž mají sami 5 ministrů!


Tlak na Hrad
Jednání ale ČSSD přivedlo k tomu, že je nesmysl hlasovat proti vlastní vládě. Místo toho Hamáček tlačí na Zemana, ať Šmardu jmenuje. „Ústava jasně hovoří o tom, jak prezident postupuje v situaci, kdy pan premiér požádá o odvolání ministra. Já bych chtěl mít situaci hotovou do 30. června,“ řekl. Jinak si přeje kompetenční žalobu na prezidenta republiky. A pokud prý v neděli nebude vše vyřešeno, svolá také předsednictvo strany a bude se jednat o setrvání ve vládě. Do uzávěrky čtvrtečního Aha! nebyl výsledek hlasování o nedůvěře znám. Vše však nasvědčovalo tomu, že pokus o popravu Babiš ustojí. Sociální demokraté ale také dali najevo, že větší problémy se rýsují v budoucnosti...



ZÁKLADNÍ VÝBAVA do Sněmovny
Bez čeho se Babiš nemůže v dolní komoře, jejímiž zdlouhavými jednáními opovrhuje, obejít? To odhalily snímky Aha! ze včerejšího zasedání.

KNIHA
Hyperaktivní Babiš se asi potřeboval zabavit i něčím jiným než prací. Měl tak sebou knihu Faktomluva o lidském pokroku, kterou miluje i boháč Bill Gates. (63).

DVD
Včera bylo výročí 69 let od justiční vraždy Milady Horákové a šéf KDU-ČSL Marek Výborný (42) poslancům rozdal DVD s filmem o tomto monstrprocesu. I Babišovi, jehož kabinet drží KSČM.

VODA
Tak to je snad jasné. Venku teploty atakovaly čtyřicítku a ani ve Sněmovně to nebylo moc »fresh«.

POZNÁMKY
Zřejmě asi hodinový projev, kterým Babiš »potěšil« opozici. Premiér zvýrazňovači fakt nešetří.

KALENDÁŘ
Normální diář? Či digitální? Kdepak. Staromilec Babiš už roky chodí se svým obřím stolním kalendářem.

Demonstrace na pražské Letné v červnu 2019: Až 250 tisíc lidí se sešlo na protest proti Babišovi.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.