Plný Václavák žádal demisi premiéra! Babiš: Lidé se mýlí a křičí nepravdy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Plný Václavák žádal demisi premiéra! Babiš: Lidé se mýlí a křičí nepravdy!

Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše
Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše (Zbyněk Pecák)

Plný Václavák, davy křičící po demisi premiéra a protestanti z různých míst republiky, tedy nejen »pražská kavárna«. Přesně to se odehrálo v úterý večer v centru Prahy. A co na to předseda vlády Andrej Babiš (64, ANO)? Za urážku demonstrantů se omluvil. A proti jeho slovům o zpackané unijní zprávě o jeho střetu zájmů se zase ohradila Evropská komise.

Babiš se o demonstrantech nevyslovil moc lichotivě. „Lidi na náměstích se mýlí. To, co křičí, není pravda,“ řekl včera a dodal: „Pokud ty lidi řvou na náměstích, že jsem lhář, podvodník, zloděj, tak to je nepřijatelné.“ Organizátor protestů Mikuláš Minář (24), který účast odhadl na 120 tisíc, se podle něj prý chce mediálně zviditelnit a není pro něj partner pro jednání. Svůj výrok, že se tolik lidí v centru sešlo proto, že bylo horko a šli tam na koncert, ale vzal Babiš zpět. „Asi to bylo nepatřičné, takže já se omlouvám,“ uvedl. Dodal, že demonstrace akceptuje jako součást demokracie

 

Brusel hájí auditory
Premiér však trvá na tom, že zpráva unijních auditorů o jeho střetu zájmů a požadavku vrátit 451 milionů dotací pro Agrofert, je útokem proti České republice. A že se nekompetentní kontroloři chovali skandálně, když »šikanovali české úředníky«, ale rozzlobila Brusel. „Auditoři Evropské komise jsou profesionální a pracují objektivně,“ uvedl včera místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis (47). A jaké profíky v Bruselu mají, prokázali ještě jedním předběžným auditem, který včera dorazil do Prahy – tentokrát se týká zemědělských dotací (ten první zmiňoval dotace na podporu podnikání a ochranu životního prostředí). V dokumentu se prý skloňuje nejen jméno premiéra, ale i ministra zemědělství Miroslava Tomana (59, ČSSD), který má situaci dnes okomentovat. A mezitím opozice ohlásila, že shání podporu k vyjádření nedůvěry kabinetu.

Víte, že...
...protesty původně začaly jako nesouhlas se jmenováním ministryně spravedlnosti Marie Benešové (71, za ANO)? Postupně ale přerostly v nátlak na demisi premiéra.


Nepřišla jen »pražská kavárna«
Centrum metropole v úterý nezaplnili jen »zpovykaní« Pražáci. Podle transparentů šlo odhalit protestující z Klatov, Prachatic, Zlína, Ústí nad Labem, Jablonce či Ostravy. Podle místopředsedy spolku Milion chvilek Benjamina Rolla, který demonstraci organizoval, se sjeli lidé z více než 1500 měst a obcí republiky. Toho si všiml také britský deník The Guardian, podle něhož demonstrace, která zastavila provoz v centru města, nebyla jen pražskou záležitostí. „Účast příslušníků různých společenských vrstev na demonstraci ukázala, že rozhořčeni už nejsou jen lidé žijící v liberálních a relativně kosmopolitních částech Prahy, kde se tradičně vyskytují největší premiérovi odpůrci,“ napsal list.

Světový tisk: Plný Václavák, ale nic se nezmění
Byla to zřejmě nejmohutnější demonstrace od Listopadu 1989, ale vládu to neohrozí. Tak se dá shrnout většina komentářů světového tisku.
*„Babiš nabízí každý týden nový důvod k protestům,“ cituje francouzský list Le Figaro slova organizátorů a konstatuje, že šlo zřejmě o největší podobnou akci za posledních několik desetiletí.
*„Na náměstí v srdci Prahy, kde se před třiceti lety davy shromáždily v úsilí zbavit se komunistické vlády a kde byla sedmdesát let předtím vyhlášena nezávislost, zněly v úterý znovu protestní písně,“ uvedl americký list The New York Times.
*Britská stanice BBC konstatuje, že ačkoli se na Václavském náměstí sešly desítky tisíc lidí, naděje na změnu je diskutabilní, protože Babiš odmítl rezignovat a prezident Zeman ho nechce odvolat. Dodává, že opustit ho prozatím nechtějí ani koaliční partneři.
*Také britský The Financial Times soudí, že český premiér je pod rostoucím tlakem kvůli svým ekonomickým zájmům, ale jeho hnutí je
stále nejsilnějším seskupením a sám Babiš zůstává nejpopulárnějším politikem. Sociální demokraté mají nyní navíc málo důvodů ho opustit, protože mimořádné volby by mohly znamenat jejich konec, píše list.
*O minimální hrozbě rozpadu české vládní koalice píše i americká agentura Bloomberg.


Kdo také protestoval
Kuchař Babica proti blafům
V černém triku s koblihou a nápisem Ne! se na demonstraci objevil i lidový televizní kuchař Jiří Babica (58). „Já jsem vždycky chtěl, aby babičky dělaly ty poctivé domácí koláče. Teď nám tu Babiš cpe ty svoje svinstva a už pomalu nemůžem jíst nic jiného,“ řekl Deníku N muž, který proslul hláškou „Když nemáte houby, dejte tam žampiony, když nemáte ani žampiony, nedávejte tam nic!“ a na jehož grilované steaky dlouho vzpomínali vojáci v Afghánistánu postižení těžkými průjmy.

Mág Jaroš proti neštovicím
Marketingový mág Martin Jaroš (42) davu sdělil, že »habaďůra zvaná Babiš« pomalu končí. „Je jako plané neštovice. Je to babišitida, nebezpečná nemoc ... My jsme ty protilátky, které Babiše jednou skřípnou,“ prohlásil. Tentokrát ale mohlo jít o kampaň. Protilátkami totiž Jaroš jistě myslí svůj projekt nového politického hnutí. S ním chce vstoupit do voleb do Sněmovny na podzim 2021, případně už do těch předčasných.

»Blbá blondýna« proti bídné smrti
V konečném zúčtování by měl mít každý čisté svědomí. Na toto téma promluvila z pódia herečka Iva Pazderková, která se prezentuje jako »blbá blondýna«. „My všichni každý den tvoříme naši budoucnost, ale také tvoříme naši historii. Ať všichni máme na smrtelné posteli čisté svědomí a víme, že jsme pro svobodu a demokracii udělali maximum,“ řekla Pazderková (39), která se předtím mohutně zvěčňovala s davem na selfíčkách.

Časosběr demonstrace na Václavském náměstí, na které protestovalo 120 tisíc lidí:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
tarka
6. 6. 2019 • 07:16

Kuchař Babica proti blafům
V černém triku s koblihou a nápisem Ne! se na demonstraci objevil i lidový televizní kuchař Jiří Babica (58). „Já jsem vždycky chtěl, aby babičky dělaly ty poctivé domácí koláče. Teď nám tu Babiš cpe ty svoje svinstva a už pomalu nemůžem jíst nic jiného,“
Pane Babico, JSTE VELMI, VELMI TRAPNÝ.....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.