Zpráva auditorů z Bruselu: Babiš je ve střetu zájmů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zpráva auditorů z Bruselu: Babiš je ve střetu zájmů

Andrej Babiš: Nic nevrátím!
Andrej Babiš: Nic nevrátím! (Foto Blesk - Tonda Tran)

Dál ovládá své podniky a současně jako premiér rozhoduje o eurodotacích! Tak auditorská zpráva Evropské komise zdůvodňuje své závěry, že je Andrej Babiš (64, ANO) ve střetu zájmů. Česko má podle dokumentu, který zveřejnila některá média, vrátit 451 milionů, které na eurodotacích dostal Agrofert od února 2017.

„Pan Babiš ovládá dva svěřenské fondy, a skrze tyto svěřenské fondy také ovládá skupinu Agrofert,“ uvádí se v 71stránkové zprávě. Kontroloři tak mají za to, že premiér sice v únoru 2017 vložil své impérium do těchto fondů, ale stalo se tak víceméně formálně. Stále je totiž beneficientem fondu, což znamená, že mu veškeré zisky patří a firmy si také může kdykoliv vzít zpět. Podle zprávy z Bruselu ale Babiš také jako premiér rozhoduje o rozdělování eurodotací. „Pan Babiš se zpronevěřil nezávislému a objektivnímu výkonu svých funkcí,“ stojí v dokumentu.

Pečivo i hnojiva
Navíc auditoři ve zprávě vytkli českým úřadům, že dotace nedostatečně kontrolují. A Agrofert této benevolence podle nich zneužívá. Uvedli tak případy, kdy si nechal dát dotace na inovace výroby například pečiva či hnojiv a přitom ty už používal v jiných svých závodech. Podle serveru Info.cz skupina Agrofert „s pomocí nejrůznějších triků a benevolencí státních kontrolorů“ získala stovky milionů. Zmiňuje třeba dotace pro Pekárnu Zelená louka. Ta měla žádat o dotace 650 milionů korun na inovace na linku na chleba, přitom stejný produkt už vyráběly německé továrny »z Babišova impéria«. Hodnota projektu byla uměle navýšena o 250 milionů korun, píše Info.cz. Uvádí, že holdingová firma VUCHT zas chtěla dotace na linku na výrobu hnojiv, stejnou linku ale už měla společnost DUSLO, také ze skupiny Agrofert.

Jak to bude dál: Vrátíme? Nevrátíme?
Ve zprávě stojí, že k závěrům se mají české úřady vyjádřit. Stane se tak zhruba za tři měsíce. Nyní se bude měsíc čekat na český překlad a dva měsíce jsou pak lhůtou k vyjádření. Potom je možné, že se zpráva ještě změní. A o tom, že česká strana podezření vyvrátí a žádné peníze vracet nebude, je stále přesvědčen i Babiš. Sám prý žádný zákon neporušil. „Česká republika žádné peníze vracet nebude, protože k tomu není nejmenší důvod a čeští právníci na to mají úplně jiný názor,“ uvedl. Opozice se chce případem zabývat ve Sněmovně v úterý.

Co by za to mohlo být
Téměř půl miliardy, které možná bude muset Česko vrátit do unijního rozpočtu, tak za to by se dalo pořídit třeba:
➤ tři kilometry nové dálnice
➤ příspěvek 200 Kč každému důchodci
➤ 7 nových školek pro 75 dětí
➤ 820 moderních dětských hřišť
➤ 870 sportovišť pro mládež
➤ oprava zchátralého Libeňského mostu v Praze

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.