Děsivý výhled meteorologů pro Česko: Tuto předpověď počasí byste nečekali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Děsivý výhled meteorologů pro Česko: Tuto předpověď počasí byste nečekali!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk - David Malík)

Sucha, málo deštíků a pak extrémní průtrže mračen, kdy vmžiku spadne i 20 litrů vody na metr čtvereční. A také třikrát víc tropických dnů, tedy takových, kdy teplota vystoupá nad 30 °C. Česko má dosud nejpřesnější data o dopadu klimatické změny pro první polovinu tohoto století. 

Na základě studie Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – Czech Globe je možné připravovat strategie především v zemědělství, lesnictví a nakládání s vodou. Podle údajů vědců se do poloviny století oteplí Česko v ročním průměru o dva stupně, v nejbližších letech 2021 až 2040 o jeden stupeň. Do konce století bude změna činit minimálně tři stupně.

„Pro srážkové úhrny lze kromě zimy očekávat nezměněné hodnoty, případně jejich malý, statisticky nevýznamný pokles na jaře a v létě. Stagnace srážek v kombinaci s vyšší teplotou vzduchu znamená vyšší výpar, a tedy značné riziko častějších a delších epizod sucha,“ upozorňuje koordinátor projektu Petr Štěpánek. Modely se shodují, že k nejmenšímu nárůstu srážek, či dokonce k jejich poklesu dojde na jižní Moravě. „To by vzhledem k tomu, že jde o nejteplejší oblast Česka, vedlo k výraznému snížení dostupnosti vláhy a zásadnímu zhoršení zdejší zemědělské produkce,“ dodal Štěpánek.

Víte, že...

...v Česku se v průměru vyskytuje 14 tropických dnů ročně? Například v roce 1940 nebyl ani jeden, naopak 37 jich zaznamenali meteorologové v roce 1994.

Jaký bude víkend?

Po zprvu zataženém a pak proměnlivém pracovním týdnu máme před sebou nádherně letní víkend. Do Česka bude proudit teplý vzduch z jihovýchodu, rtuť teploměru vystoupá k 27 a v pondělí až k 29 °C!

Dnes: oblačno, ojediněle přeháňky, den 19 až 23 °C.

Zítra: polojasno, noc 8 až 12 °C, den 22 až 26 °C.

Neděle: jasno až polojasno, noc 9 až 13 °C, den 24 až 28 °C.

Pondělí: jasno, noc 10 až 14 °C, den 25 až 29 °C.

Přečtěte si
ivoadler
1. 6. 2019 • 15:52

Jsme rozmazlený víceméně pravidelným rozložením srážek během roku. To do sta let skončí? Jakáž pomoc, musíme se tomu přizpůsobit. Už to vytrubuju asi dva roky - vyšší teplota znamená vyšší výpar a tudíž vyšší srážky. Teď to došlo i vědeckým kapacitám. Vody bude víc, ale dostaneme ji nárazově. V Indii půl roku prší, půl roku je sucho. Nezdá se, že by se Indové z toho hroutili. Už se našli lidé, kteří z boje proti suchu udělali svůj politický program (generál Pavel). Opravdu nás má pan generál za takové blbce?

kozinozka
1. 6. 2019 • 13:09

Zárybnické je špatně rozumět,asi nejsou lid, což je k nevíře.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.