Pozoruhodný břečťan ve Dvoře Králové: 60 let ovíjí borovici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pozoruhodný břečťan ve Dvoře Králové: 60 let ovíjí borovici

Borovice, na níž břečťan vytváří zajímavou podívanou.
Borovice, na níž břečťan vytváří zajímavou podívanou. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Jednou se jí chytil a už se nepustil! Jako had škrtič omotává desítky let břečťan popínavý borovici na pozemku Víta Kavana (58, na snímku) ve Dvoře Králové. Společně vytvářejí zajímavý přírodní úkaz.

„Borovici tu zasadil někdy před 80 lety můj děda Alois v době, kdy tu bylo sedlářství a čalounictví. Pnoucí rostlinu sem ale nikdo z předků neplánoval. Zřejmě ji přinesli ptáci,“ domnívá se Vít Kavan. „Protože se nám ale líbí, jak roste, tak jsme ji tu nechali,“ říká majitel pozemku, který ovíjení kmenu šlahouny břečťanu sleduje od dětství, kdy liánovitá rostlina ještě nebyla tak rozrostlá. Po zhruba 60 letech růstu dosahuje rostlina už kolem dvou třetin asi 13 metrů vysokého stromu. V dalším plazení k jeho vrcholu ji zřejmě nic nezastaví.

Může žít stovky let
Břečťan popínavý je vytrvalou parazitickou stálezelenou rostlinou s přísavnými kořínky, díky kterým šplhá vzhůru. Kvete od července do podzimu. Plodem jsou modročerné bobule, které jsou pro člověka jedovaté, pro ptáky ale ne. K růstu preferuje stín. Může se dožít 500 i více let.

Věnec boha opilství i věrnosti
V antické době se stal břečťan symbolem veselosti a opilosti a byl zasvěcen bohu vína Dionýsovi. Věncem z něj se vzhledem k jeho vytrvalosti a odolnosti zdobily i hlavy novomanželů pro symboliku manželské věrnosti. Jeho modročerné bobule používali předkové i k barvení látek na růžovou a šedou. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.