Zeman odvolá ministra kultury Staňka, ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zeman odvolá ministra kultury Staňka, ale...

Předseda ČSSD Jan Hamáček po schůzce v Lánech (12. 7. 2019)
Předseda ČSSD Jan Hamáček po schůzce v Lánech (12. 7. 2019) (Blesk - Jakub Poláček)

Místo jedné demise – Antonína Staňka (53, ČSSD) – se možná v rukou Miloše Zemana (74) sejdou rezignující »glejty« všech sociálně demokratických ministrů. O dalším angažmá ve vládě Andreje Babiše (64, ANO) se rozhodne v pondělí.

Drobný posun přinesla včerejší schůzka prezidenta se ministrem kultury Staňkem a jeho stranickým šéfem Janem Hamáčkem (40). Nad tvarohovým dortíkem v Lánech prezident podle Hamáčka poprvé připustil, že Staňka odvolá. A to ke konci července. Příslib, že místo něj do čela resortu nastoupí nominovaný Michal Šmarda (44, ČSSD), ale stále chybí. „Očekávám, že předsednictvo to (Šmardovu nominaci, pozn. red.) potvrdí. Druhou alternativou je, že předsednictvo rozhodne, že ministři ČSSD podají demisi a z vlády odejdou,“ řekl po schůzce Hamáček s tím, že jiné jméno, než Šmardovo, zatím nezaznamenal.

Předsednictvo se ale sejde v pondělí, na Zemanovo gesto odvolat protéžovaného Staňka tak už ani dojít nemusí. V každém případě ministr tvrdí, že mezi ním a Hamáčkem – který navrhl jeho odvolání již ke konci května – žádná »zlá krev« nepanuje. S Babišem jednal Zeman ve čtvrtek na Hradě, oba se ale shodli jen na tom, že Šmarda není na kulturu vhodný kandidát…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.