Lubomír (67) z Brna má zahrádku u vchodu do paneláku: Okopávat kytičky jezdí výtahem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Lubomír (67) z Brna má zahrádku u vchodu do paneláku: Okopávat kytičky jezdí výtahem

Je malá, ale i ta se musí pravidelně okopávat.
Je malá, ale i ta se musí pravidelně okopávat. (Foto pro Aha! – Petr Podroužek)

Na svou zahrádku vyráží Lubomír Chytil (67) každý den. Na tom by nebylo nic neobvyklého, jemu ale stačí sjet výtahem. Má ji hned vedle vchodu do paneláku v Brně-Bohunicích.

Na sídlišti mezi panelovými domy začal zahradničit před sedmi roky. „Jezdil jsem pracovně po Evropě a moc se mi tam líbily předzahrádky. Tak jsem si řekl, že než sedět sám doma, proč bych si neudělal taky takovou radost,“ začíná vyprávět. Radnice nebyla proti, stačil jen souhlas většiny sousedů.

„Na úřadu mi vymezili prostor, má 19 m². Zem jsem musel několikrát přerýt, protože zde byly zbytky po stavbě paneláku, a navezl jsem novou hlínu,“ pokračuje. První rostlinou, kterou zasadil, byl ibišek. Dnes jich má na tři desítky. Podle japonského stylu zastřihává jalovec, velebí si tamarind, vajgélie, bazalku nebo bobkovišeň.

Časem si ji však musel ohradit. Na záhonky močili psi, občas se po něm proběhlo dítě. „Měl jsem tady překrásné jiřiny. Ráno byla polovina květů pryč. To stejné potkalo tulipány. Byl jsem z toho zklamaný, a přemýšlel nad tím, zda mělo cenu zahrádku budovat. Dnes tady najdu třeba už jen prázdnou lahev. Na druhou stranu mi skoro každý den někdo řekne, jak to mám tady hezké. To u srdíčka potěší,“ dodává Chytil.

Lidem se líbí

„U zahrádky se pokaždé zastaví mateřské školky a děti si s učitelkami povídají nejen o kytičkách. Mohlo by takových míst být více,“ říká jeden ze sousedů Petr Jelínek (67). A Vendula Vašíčková Šotolová (35), která bydlí vedle, doplňuje: „Je úžasné udělat si mezi paneláky takovou pěknou zahrádku. A to i kvůli dětem, kterým ukáže, jak se dá taky žít.“



Přečtěte si
vemenozmojistary
23. 6. 2019 • 21:25

Pán má krásnou zahrádku 😊

mumdovqlb@...
23. 6. 2019 • 16:10

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.