Prvomájový rádce Aha!: Líbáním proti zubnímu kazu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Prvomájový rádce Aha!: Líbáním proti zubnímu kazu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Vtloukali nám to do hlavy Máchou ve školních lavicích, že je máj časem lásky. Nicméně líbání pod rozkvetlým stromem 1. května je navíc tradicí tak mile nenáročnou, že není těžké ji zachovávat. Májky pod okny dívek se dnešních dnů nedožily, polibky ano. Ale co, jděte dnes do toho...

Již staří Římané

I polibek pod stromem má své pohanské kořeny, ale tentokrát sahají až do dávného Říma. Tam byl totiž první máj oslavován jako tzv. Floralia den, který byl zasvěcen bohyni jara a plodnosti Flóře. Tu ovšem za svou patronku považovaly i provozovatelky nejstaršího řemesla.

Polibek pod kvetoucím stromem měl v prvé řadě páru zajistit plodnost.
Křesťané žádné líbací rituály neprovozovali, polibek je v křesťanství spjat hlavně s okamžikem svatby, takže současná podoba tradice není nijak stará. Objevila se až v druhé polovině dvacátého století. Od té doby se taky traduje, že polibek zajištuje i svěžest a krásu po celý rok.

Další prvomájové zvyklosti

V českých zemích se stavěly májky, jinde je zase zvykem vysypávat „chodníčky lásky“. Pěšinky z písku, vápna, nebo pilin mají spojit domy zamilovaných dvojic.
V Rakousku dodnes milenci před svými domy kreslí v tento den srdce se svými jmény.

Proč jsou polibky zdravé

* Líbání je zdravé. Pomáhá v boji proti zubnímu kazu a můžete jím spálit až 26 kalorií.

* Jedna studie dokonce tvrdí, že muži, kteří každé ráno před odjezdem do práce políbí svou ženu, se dožívají v průměru o pět let víc než ti, kteří to nedělají.

* Za život si vyměníme až 100 tisíc polibků. Při líbání zapojujeme až 34 obličejových svalů. Tvářička je proto pořád v kondici.

* Nervy rtů a jazyku předávají podněty do mozku. Vyplavuje se větší množství serotoninu – hormonu štěstí. Ty působí proti vyplavování stresového hormonu kortizonu.

* Polibkem si vyměníme i bakterie ústní mikroflóry – je to cosi jako přírodní očkování – posilujeme imunitu.

* Krevní tlak se mírně zvýší. Zrychlený dech stimuluje krevní oběh, posiluje plíce a působí jako lehký sportovní trénink.

*V průměru v životě prolíbáme skoro dva týdny. Průměrných 336 hodin, to už je dost času.

*Nejdelší zaznamenaný polibek trval 58 hodin, 35 minut a 58 sekund.

Co jste o pusinkování nevěděli

*Líbání dosud někde upravují zákony. V Indianě je nezákonné, aby muži s kníry „líbali lidské bytosti“. Ostatní, zejména osrstěné, bytosti líbat mohou. V okrese Logan v Coloradu je muži zakázáno políbit ženu, když spí. A v Hartfordu, Connecticutu, je mužům zase zakázáno líbat jejich ženy v neděli

*Otisky rtů jsou jako otisky prstů, nikdy nenajdete dva stejné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.