I polibek může mučit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

I polibek může mučit!

Místo romantiky utrpení. Randění a první vztahy dospívajících provázejí i bolest, ponižování, nesvoboda, strach o život.  Třetina mladých v Česku se setkala s násilím ze strany »milujícího« partnera.

Šokující zjištění přinesl průzkum centra pro oběti domácího násilí ProFem. Zúčastnila se ho tisícovka dotázaných ve věku od 16 do 26 let, zhruba 91 % procent z nich uvedlo, že má již nějaké zkušenosti se vztahem.
„Násilí má v těchto případech mnoho podob od psychologického až po fyzické a sexuální. Nejčastější je extrémní žárlivost a neustálá kontrola partnera,“ říká Ladislav Klika, ředitel společnosti Mindbridge Consulting, která se na výzkumu podílela. Podle něj i polibek či objetí, které bývají obvykle projevem lásky, se mohou stát násilím. „Kritický moment nastává tehdy, je-li oběť líbána a objímána proti své vůli,“ vysvětluje Klika.


Kybernásilí
Mladí tyrani mají v rukou chytré telefony, internet, sociální sítě atd. Čtení zpráv z partnerčina či partnerova mobilu bez jejich souhlasu zažívá 31,3 % obětí. 25,3 % mladých je zahlcováno zprávami, e-maily, telefonáty, a to i po skončení vztahu.

Častěji trpí dívky
Mezi oběťmi násilí bylo 61 % žen či dívek a 39 % mužů nebo chlapců.

Žárlivost k zešílení
41,3 % dospívajících a mladých, kteří čelí nebo čelili partnerskému násilí, zažilo opakovaně situaci, kdy si na nich partner či partnerka vynucovali informaci o tom, kde jsou, kam jdou, s kým, co dělají.

Padly facky
Facka a agresivní strkání patří do kategorie fyzického násilí. Opakovaně ho zažilo 19,3 % obětí.

Stalking
Nebezpečným pronásledováním ze strany expartnera po rozchodu strádalo 18,7 % mladých.

Hořké polibky
Polibky a doteky bez lásky, které ponižují a berou pocit osobní svobody, zažilo ve vztahu jako sexuální útok 14 % obětí.

Řešení jsou různá
Téměř čtvrtina obětí problém neřeší. Rozchod volí 56 %, kamarádce či kamarádovi se svěří 47 %, rodičům 18 %. Jen minimum podá trestní oznámení nebo vyhledá pomoc na lince důvěry, u vedení školy apod.

Chtějí zemřít
Mladé obětí partnerského násilí nezřídka myslí na sebevraždu (16 %), trpí strachem o život (18 %), nevolnostmi a závratěmi (20 %), nechutenstvím a ztrátou hmotnosti (26 %), neschopností se soustředit na práci a studium (43 %).

Kde pomohou
Jsi mladší 16 let: Linka bezpečí 116 111, Dětské krizové centrum 777 715 215.
Jsi starší 16 let: Linka pomoci obětem domácího násilí 116 006, krizová linka 222 580 697.


Vyvolenou týral tisíci zpráv
Urputnost stalkera poznala slečna Hana. Kvůli neopětované lásce ji beznadějně zamilovaný Jan V. pronásleduje osm let. Jen za posledních dva a půl roku poslal Jan Haně přes 7300 e-mailů. Obsahovaly fotografie nahých žen, mužského údu, jeho fotky a videa s pornografickou tematikou. Nechyběly ani výhrůžné texty. Například: »takže soudit mě teď budou, až tě zabiju, že sem s tebou šest let zasnoubenej a ještě jsme spolu nespali...« nebo »koukas na dedegtivku ? Vid urnička je levnejsi nez rakev?«. Protože muž podle znalců trpí paranoidní schizofrenií, nemůže být za stalking potrestán, a tak mu Obvodní soud pro Prahu 4 nařídil psychiatrické ochranné léčení. Informoval o tom server irozhlas.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.