50. výročí smrti Jana Palacha (†20): V PRAZE SE ZAPÁLIL MUŽ (54)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

50. výročí smrti Jana Palacha (†20): V PRAZE SE ZAPÁLIL MUŽ (54)!

18. ledna 2019: Na Václavském náměstí se zapálil muž. Kolemjdoucí jej uhasili.
18. ledna 2019: Na Václavském náměstí se zapálil muž. Kolemjdoucí jej uhasili. (Robert Klejch)

Na podobném místě a v téměř stejný čas jako před 50 lety Jan Palach (†20) se včera v centru Prahy pokusil upálit neznámý muž (54). Hasili ho kolemjdoucí, skončil v nemocnici údajně s výrazně popálenýma rukama a obličejem. O jeho motivech se dá zatím jen spekulovat, lékaři ho uvedli do umělého spánku.

K šokující události na Václavském náměstí došlo kolem třetí hodiny odpoledne. A to v dny, kdy si připomínáme 50. výročí smrti Palacha, takzvané pochodně č. 1. Svědci uvedli, že ještě předtím, než se neznámý zapálil, stál u sochy svatého Václava s cedulí a cosi mumlal. Podle svědků mohlo jít o modlitbu. S sebou měl i psa, který po hrůzném činu skončil v péči policistů. 

Začala ho hasit 
Hořícího muže se kolemjdoucí pokusili uhasit oděvy a hasicím přístrojem. „Viděla jsem to zdálky, když jsem na něj koukala, tak jsem radši přiběhla a říkala: Panebože, ten člověk opravdu hoří. Začala jsem ho hasit, ale on měl na sobě benzin, když jsem si čuchla,“ uvedla šokovaná mladá dívka, která se akce zúčastnila.


Motiv neznámý
Na místě zůstaly ležet černý kanystr s neznámou tekutinou. Muž byl údajně tetovaný a měl na sobě maskáčovou bundu. Svědci si mysleli, že jde o bezdomovce. Na místě měl prý i cizojazyčné cedule a stojan se dvěma křesťanskými kříži. Dotyčný utrpěl popáleniny na 30 procentech těla a po uvedení do umělého spánku byl převezen do vinohradské nemocnice, kde ho lékaři dvě hodiny operovali. Jeho motiv je nejasný, prý se nemělo jednat o politický protest.

Psycholog: Snaží se strhnout pozornost
Řada psychologů je toho názoru, že člověk, který si zvolí jako smrt upálení, chce na sebe nebo své myšlenky strhnout pozornost. „Jsem přesvědčen, že si plně neuvědomují, jak krutá smrt to je. A zcela jistě si uvědomují, že tato sebevražda na sebe připoutá pozornost,“ komentoval sérií úmrtí už tehdy psycholog Petr Goldmann. Podle něj tito lidé volají o pomoc. „Obětuji svůj život za něco, co považuji za hodnotné. A zároveň chci, aby bylo vidět, že můj život byl obětován. Což se nemůže podařit spácháním sebevraždy jiným běžnějším způsobem,“ vysvětloval.


Už jiný mladík udělal totéž: A odstartoval strašlivou sérii
Pochodeň 2003 Zdeněk Adamec (†18)
Pochodeň 2003. Tak sám sebe nazval student Zdeněk Adamec (†18) v dopise, který napsal, než se před téměř 16 lety upálil. Vybral si k tomu stejné místo jako Jan Palach (†20) a odstartoval černou sérii, kdy se pro podobný odchod ze světa během prvního čtvrt roku rozhodlo dalších 8 lidí. Adamec si k místu svého činu vybral rampu u Národního muzea na Václavském náměstí. Skoncovat se životem se rozhodl 7. března v ranních hodinách. Podle svědků měl s sebou hnědý kbelík nejspíš s benzinem. Když vzplál, ještě ušel několik kroků po kamenném zábradlí a pak skočil dolů. Dopadl jen kousek od Palachova pomníku. Ačkoliv ho lidé téměř okamžitě uhasili a sanitka byla na místě během několika chvil, mladému muži nebylo pomoci a zemřel už při převozu.

Byl jako Palach?
Ještě před svým činem sepsal Adamec dopis, který uveřejnil na internetu. Mimo jiné se v něm označil za pochodeň 2003. „Jsem další oběť tzv. demokratického systému, kde ale nerozhodují lidé, ale peníze a moc. Po celý svůj život jsem se setkával s problémy, které jsem nedovedl řešit. Bylo jich nějak moc. Už nemohu dál. Ostatní si z ničeho nic nedělají, nikoho nic nezajímá. Je to hrůza!“ stálo v testamentu, ve kterém prosil, aby jej lidé neměli za blázna. I proto se vyrojily spekulace, že se jedná o následovatele Palacha, který svým činem, od něhož uplynulo ve středu 50 let, chtěl vyburcovat občany z apatie po okupaci sovětskými vojsky. Jenže se objevila i řada hlasů, že mladík nebyl žádným bojovníkem za pravdu.

Miloval internet
Na studenta průmyslovky z Humpolce lidé vzpomínali jako na tichého, nenápadného, až podivínského člověka. Byl jedináček v hluboce věřící rodině a otci kameníkovi občas pomáhal s tesáním náhrobků. Na škole neměl moc přátel a jeho největší zábavou bylo brouzdání po internetu. A právě záliba v té době nové technologii dostala studenta do potíží. Policisté jej totiž obvinili, že patřil k darkerům (skupina lidí, kteří úmyslně vyvolávali zkraty v elektrické síti, pozn. red.), protože vytvořil jejich internetové stránky. Dle vyšetřování ho ale nejspíš skupina jen využila a Zdeněk po prvním výslechu stránky smazal.

Černý rok
Po smrti Adamce se v Česku upálily nebo pokusily o sebevraždu tímto způsobem téměř dvě desítky lidí. Byli mezi nimi studenti, ale i bezdomovci nebo lidé na okraji společnosti. K této drastické a nejbolestivější smrti přistoupili lidé z rodinných nebo milostných důvodů, ale prý i kvůli společenskému dění nebo invazi Spojených států do Iráku. Zatím poslední případ až do včerejška se stal v roce 2014, kdy se na Václavském náměstí zapálil pacient z bohnické léčebny, který byl na vycházce.

Protest proti Klausovi?
Drastický odchod ze světa zvolil Zdeněk Adamec v den nástupu Václava Klause (77) do funkce prezidenta. I proto se ozývaly hlasy, že se mladý student zapálil na protest proti nastupující hlavě státu. Po sérii dalších sebevražd pak Klaus vystoupil s prohlášením, ve kterém apeloval, aby si lidé nesahali na život. „Nezvládnutí určité životní etapy, jejímž řešením neřešením se nakonec stane dobrovolný, a navíc demonstrativní odchod z tohoto světa, je v každém případě selháním. Nedělejte to, prosím. Poškodíte tím mnoho dalších lidí,“ řekl.

V Praze na Václaváku se pokusil upálit muž (54). 50 let po Palachovi:

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Platenik
19. 1. 2019 • 07:48

A komu tim prospěl ? Nikomu jako Palach. Jen že Havlojdi a podobná pakáž má po 50letech co oslavovat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.