50 let od zoufalého činu Pochodně č. 1: Palach měl 29 následovníků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

50 let od zoufalého činu Pochodně č. 1: Palach měl 29 následovníků

Improvizovaný katafalk k poctě Jana Palacha na náměstí Svobody v Brně.
Improvizovaný katafalk k poctě Jana Palacha na náměstí Svobody v Brně. (Foto Aha! - David Kundrát, Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, archiv MZM v Brně, ara)

»Pochodeň č. 1« podepsal se v dopise na rozloučenou Jan Palach (+20), který se 16. ledna před 50 lety upálil na pražském Václavském náměstí. Byl první a ne poslední. Někdejší Veřejná bezpečnost zaregistrovala jen do dubna 1969 dalších 29 pokusů o sebevraždu s odkazem na čin Jana Palacha.

Jeden z nejkurióznějších pokusů se odehrál v noci z 22. na 23. ledna 1969 v Brně. Zámečník Miroslav Malinka (23) přišel k improvizovanému katafalku Palacha na náměstí Svobody a dvacet minut po půlnoci se zapálil. Dva studenti vysoké školy zemědělské, kteří drželi čestnou stráž, jej okamžitě uhasili svými kabáty. „Okolnosti Malinkova činu známe z dobového tisku. Jednoznačně lze vyloučit, že by tak učinil z politických důvodů, tak jako Jan Palach, Jan Zajíc nebo Evžen Plocek,“ tvrdí historik Jan Břečka.

Ukradl kasičku

Zaměstnance Pozemních staveb Prostějov stíhala bezpečnost kvůli krádeži. „Při vloupání do kanceláře JZD v Drnovicích, kde odcizil příruční pokladničku s 1500 korunami a pánské hodinky, spadl z pětimetrové výšky a utrpěl zranění pánve a ruky,“ uvedla tehdejší Rovnost. 22. ledna absolvoval Malinka výslech na policii.

Koupil bezin

Už dříve se nechal slyšet, že pokud nebude stíhání zastaveno, upálí se. „Na Renneské ulici si koupil litr benzinu a půjčil kanystr s tvrzením, že mu v autě došly pohonné hmoty,“ popsal Břečka. Odtud se vypravil do centra Brna.

Řekl si o sirky

Podle další výpovědi jednoho ze svědků požádal krátce před půlnocí v hotelu Avion o zápalky a prohlásil, že se chce stát o půlnoci slavným. V boční ulici se potřísnil benzinem a u katafalku se podpálil od hořících svíček. Díky rychlému zákroku studentů utrpěl popáleniny na 12 procentech těla a vyvázl bez vážnější újmy.

Tím jeho příběh končí, na rozdíl od Palacha či Zajíce skončil v propadlišti dějin. Tehdejší veřejnost a studenti jeho akci odsoudili. „O Malinku se později už nikdo nezajímal,“ uvedl Břečka.

Nemám odvahu, volím plyn

22. ledna 1969 se v Brně otrávila svítiplynem studentka Blanka Nacházelová. „Neměla jsem tu šílenou odvahu jako J. Palach. Proto umírám tímto způsobem, je to o hodně lehčí,“ napsala v dopise na rozloučenou, který však neobsahuje žádné politické požadavky. Studentka spíše zanechala sérii nesrozumitelných vzkazů. „Až se ozve trojí zatroubení černého mercedesu, pustím plyn,“ napsala mimo jiné.

Sedm dalších mrtvých

Vlna protestních sebevražd, jež nemá v celosvětové historii obdoby, pokračovala? Od ledna do konce dubna 1969 se pokusilo o sebevraždu z politických důvodů 29 lidí, z toho 7 z nich zemřelo.

Víte, že…

…Jan Palach v dopise na rozloučenou požadoval okamžité zrušení cenzury, zákaz rozšiřování Zpráv (listy vydávané okupační armádou)?
„Jestliže naše požadavky nebudou splněny do pěti dnů, tj. do 21. ledna 1969, a nevystoupí-li lid s dostatečnou podporou (tj. časově neomezenou stávkou), vzplanou další pochodně,“ stálo v něm.

Odhalování pamětních desek, pietní akce a průvody. Včera tomu bylo přesně 50 let od upálení Jana Palacha na Václavském náměstí. Jeho památku si připomněli lidé po celém Česku. 

Palach vedle Husa

Na nádvoří pražského Karolina, kde byla před padesáti lety umístěna rakev s ostatky Jana Palacha, odhalili jemu věnovanou pamětní dlaždici. „Symbolické je nejen její umístění - vedle sochy Mistra Jana Husa - ale také rozměry a váha: 69cm x 69cm a 89kg,“ uvedl tiskový mluvčí Univerzity Karlovy Martin Ayrer. Vzpomenout přišly za celý den stovky lidí, mezi nimi i známé osobnosti z řad politiků a umělců.

Jiří Suchý kvůli upálení nehrál

V ten den před 50 lety seděli členové divadla Semafor před představením v klubu. „Když Jiří Suchý slyšel z televize, co se stalo, nechal nás nastoupil na jeviště, ale řekl plnému hlediště, že hrát nebudeme,“ vzpomíná na pohnuté chvíle muzikant Karel Vágner (76).

Principál Suchý (87) nabídl divákům spolu s Jiřím Šlitrem (†45), že kdo chce, může si na pokladně vyzvednout zpět vstupné. „Nikdo ho nechtěl, všichni v úctě vstali. Jirka pak s námi zazpíval lidem písničku Jaroslava Ježka pro Jiřího Voskovce a Jana Wericha Pochod plebejců. Ještě dneska mě mrazí, když si na ty chvíle vzpomínám,“ přiznal Vágner.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.