Třetí živá pochodeň Evžen Plocek (†39): Proč ho nechce Zeman vyznamenat?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Třetí živá pochodeň Evžen Plocek (†39): Proč ho nechce Zeman vyznamenat?!

Fotografie
Fotografie (internal)

Kolotoče, střelnice, muzika a do toho ohnivá show. Že jde o jednu z atrakcí, to si zprvu mysleli návštěvníci velkopáteční poutě na jihlavském náměstí Míru. Než jim došlo, že plameny šlehající z běžícího muže jsou opravdové! Tím nešťastníkem byl Evžen Plocek († 39). Dnes přesně před padesáti lety se stal třetí živou pochodní v Československu.

Mnozí historici, politici, ale i běžní lidé – tedy pokud o něm mají povědomí - dodnes pohlížejí na Plockovu sebevraždu upálením s rozpaky. Přestože jeho »modus operandi« byl podobný jako u předchozích dvou živých pochodní – Jana Palacha († 20) a Jana Zajíce († 18) – skutečný Plockův motiv už tak jednoznačný není.

Invaze, zabiják Jara

Plocek se narodil v Jihlavě v říjnu roku 1929 do dělnické katolické rodiny. V 24 letech se oženil, zplodil syna, a o dva roky později se stal také součástí další, mnohem širší »rodiny«. Vstoupil totiž do KSČ. A ve svém podniku, jihlavském Motorpalu, přibral funkci šéfa odborů. Stranická knížka vyučeného nástrojáře předurčovala k vyšším metám. Z funkce předsedy ROH přešel Plocek v roce 1960 do obchodně-technického oddělení Motorpalu a brzy se stal manažerem podniku. Zdálo se tak, že jeho osobní i profesní život šlapal jak dobře namazaný stroj. Jenže Pražské jaro, kterému Plocek jako reformní komunista fandil, a které definitivně zabila invaze vojsk Varšavské smlouvy, vše změnila.

Opil se v kavárně

Ačkoliv se komunisté snažili motivy sebevraždy i duševní zdraví o generaci mladších předchůdců Plocka zpochybnit a glorifikaci činů Palacha a Zajíce zamezit, zprávy pronikly také do Jihlavy. A tak se na Velký pátek 4. dubna 1969 Plocek rozhodl, že odejde ze světa stejným způsobem. Cestou z práce se zastavil za rodiči, následně se usadil na náměstí v dnes již neexistující kavárně Alfa a začal popíjet. Pozdější pitevní zpráva totiž tvrdí, že v době smrti měl Plocek v krvi téměř 3 promile!

Nesnesl necit

Z kavárny se pak vydal do drogerie, kde si koupil dvě láhve ředidla. Těsně před tím, než se na náměstí, kde právě probíhala pouť, hořlavinou polil a zapálil, odhodil na pult střelnice dva letáky se zněním »Pravda je revoluční. Antonio Gramsci« (italský politik, publicista a marxistický filosof, pozn. red.) a »Jsem pro lidskou tvář, nesnesu necit – Evžen«. Pak už jen mohli lidé vidět hořícího člověka utíkat směrem k radnici. Padl však k zemi a ztratil bolestí vědomí. S popáleninami 2. a 3. stupně na třech čtvrtinách povrchu jej pak sanitka odvezla do nemocnice, kde o pět dní později zemřel.

Skutečný motiv?

A právě všechny tyto okolnosti stále vedou ke zpochybňování, zda za Plockovou sebevraždou skutečně stálo rozčarování z vývoje ve společnosti. Podle jihlavského historika Zdeňka Jaroše v době své sebevraždy Plocek procházel manželskou krizí, v tehdy 40tisícovém městě se také tradovalo, že dost pil. „Trápil se neopětovaným vztahem k jedné ze svých kolegyň,“ tvrdí Jaroš. I proto vedení města dlouho odmítalo udělit jihlavskému rodákovi čestné občanství. „Postavil jsem se proti tomu. Měl jsem tehdy k jeho osobě vyjádření od historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů. Je otázkou, zda ho těžké svědomí k tomu činu nedohnalo,“ vysvětloval včera Aha! své rozhodnutí z roku 2013 někdejší radní a zastupitel města, Martin Málek. Čestné občanství Plocek získal až před dvěma lety za „…vyšší princip, který projevil svým sebeupálením“.

Rychlý fakt

Veřejný pohřeb Evžena Plocka vypravili jeho kolegové z Motoropalu 12. dubna 1969. Účastnilo se jej na pět tisíc lidí.

Metály má, od Zemana mu uniká

Třetí živá pochodeň získala posmrtně několik vyznamenání, v roce 1990 byla také na Masarykově náměstí (dříve náměstí Míru) v Jihlavě odhalena Plockova pamětní deska. Jeho vnuk usiloval také o to, aby jeho dědeček získal i státní vyznamenání, to ale prezident Miloš Zeman (74) odmítá. „Chtěl jsem pana Plocka vyznamenat a nechal si zpracovat posudky od historiků. Mohu pouze poznamenat, že v případě pana Plocka lze s úspěchem pochybovat o jeho motivaci. Vyznamenání mu proto nedám,“ řekl Zeman v lednu.

Anketa mezi Jihlaváky:

Vědí učitelé a studenti z jihlavské střední školy, kdo byl Evžen Plocek? A jak jeho čin vnímají? To se vydal zjišťovat reportér Aha!

Patrik Krolák (18), student

„Neupálil se? Vím dokonce, že byl z Jihlavy, ale to je tak vše co o něm mohu říci.“

Alice Soukupová (45), učitelka

„Nevím moc, kdo to byl, ale vím jen, že se upálil na protest proti vstupu sovětských vojsk do tehdejšího Československa.“

Miroslava Bočková (54), zástupkyně ředitele

„Byl v pořadí třetí lidskou pochodní. Ale neuznávám to. Každý si má svého života užívat.“

Ladislav Vítek (68), ředitel

„Teď má výročí svého upálení. Byl to protest proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do tehdejšího Československa.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.