Důchodce Jaromír Balda (71): ODSOUZENÝ TERORISTA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Důchodce Jaromír Balda (71): ODSOUZENÝ TERORISTA!

Jaromír Balda u soudu.
Jaromír Balda u soudu. (Foto Aha! – David Malík)

Chtěl být novodobým Janem Palachem. Teď je bláznivým teroristou. Soud Jaromíra Baldu (71) poslal za útok na dva vlaky na Mladoboleslavsku na čtyři roky do basy a povinně k psychiatrovi.

Důchodce Jaromír Balda (71) chtěl varovat veřejnost před přílivem radikálních muslimů k nám. Stal se kvůli tomu prvním člověkem odsouzeným v Česku za teroristický akt. Dosud bezúhonnému muži hrozilo pět až 15 let vězení. Středočeský krajský soud mu ale uložil trest pod spodní hranicí. Přihlédl k tomu, že příčetnost obžalovaného byla při obou útocích na vlak zmenšená. Podle psychiatra má organickou poruchu osobnosti, která ovlivňuje jeho chování a mimo jiné mu zhoršuje úsudek. Balda byl podle soudce Jiřího Wažika určitým způsobem obětí manipulace lidí, kteří ve společnosti šíří extremistické názory.

„To ale neznamená, že za své jednání není odpovědný. Měl více použít kritické myšlení,“ dodal. Seniorovi podle něj přitěžuje i to, že činy páchal z náboženské nenávisti. Balda sice připustil, že provedl »zhovadilost«, přesto se ve své závěrečné řeči pasoval do role novodobého Palacha. „Chtěl jsem udělat výzvu jako Jan Palach,“ pronesl.
Soud seniorovi nařídil také ambulantní psychiatrické léčení a musí zaplatit celkovou škodu 218 tisíc korun.


Jako po krysách
Balda sympatizuje se stranou Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie (SPD). Soud přehrál telefonát, který měl s okresní koordinátorkou SPD Blankou Vaňkovou. Líčil jí, jak „půjde po nich (migrantech) jako po krysách, jako se jde po škodný v lese“. Ženám v burkách by pod pod nohy házel Molotovovy koktejly. SPD jeho jednání však oficiálně odsoudilo.

Co provedl
První strom pokácel v červnu 2017 na trať mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, ke druhé srážce došlo o necelé dva měsíce později mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem. Jen šťastnou náhodou se nikomu nic nestalo.

Jaký měl motiv
Děsily ho zprávy o terorismu v Německu a Francii a zlé sny. „Pronásledovaly mě hrůzostrašný sny, že se sem valej vlakama jak v indickým filmu. Znásilňujou, obřezávaj nám ženský, kamenujou... Říkal jsem si, teď to u nás začne, začnou nás střílet.“

Přečtěte si
aveneta
15. 1. 2019 • 09:51

Tento stařec není terorista ve své podstatě, ten smýšlí zcela jinak...je to jen dementní magor...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.