Černá série bouraček na kolejích pokračuje. Vlaky se srazily v Brně a… 23 zraněných cestujících | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Černá série bouraček na kolejích pokračuje. Vlaky se srazily v Brně a… 23 zraněných cestujících

Osobní vlak z Letovic do Brna a vlak, který z Brna vyjížděl do Březové nad Svitavou, jely v úterý ráno po jedné koleji a srazily se. Zranilo se 21 lidí.
Osobní vlak z Letovic do Brna a vlak, který z Brna vyjížděl do Březové nad Svitavou, jely v úterý ráno po jedné koleji a srazily se. Zranilo se 21 lidí.  (HZS Jihomoravského kraje)

Nehody na kolejích neberou konce. Generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec přikázal na konci února kontroly strojvedoucích. A výsledek? Zatím nic moc! Včera v Brně vyjel vlak z nádraží moc brzy a srazil se s přijíždějící lokomotivou.

Vlaky vždycky patřily mezi nejbezpečnější dopravní prostředky. Od počátku roku ale nehod na kolejích raketově přibývá. Inspektoři již řešili přes 220 incidentů, meziročně jde o nárůst o 26%. A na vině je nejčastěji lidská chyba. Vlaky se včera v Brně srazily na výhybce. „Osobní vlak jedoucí z Brna hlavního nádraží do Březové nad Svitavou projel návěst zakazující jízdu a následně se srazil s přijíždějícím osobním vlakem, který jel z Letovic do Brna,“ popsal mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Záchranáři ošetřili 23 lidí, z toho 15 bylo převezeno do nemocnice.

Ministr chce bodový systém

»Bourající« vlaky už znervózňují i politiky. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) si včera pozval »na kobereček« zástupce Českých drah, Drážního úřadu, Správy dopravní železniční cesty a Drážní inspekci. „Chtěl bych zavést bodový systém, který by odhalil dobré a špatné strojvedoucí,“ plánuje ministr. Podle Federace strojvůdců je ale problém především v tom, že jich je málo a jsou přepracovaní. „Z nadměrného počtu přesčasových hodin strojvedoucích pak pramení jejich často až chronická únava,“ tvrdí Jaroslav Vondrovic, prezident federace.

Co už se stalo?

19. února - Osobák jel mezi Martinicemi a Velkým Meziříčím několik kilometrů bez strojvůdce. Ve vlaku tou dobou bylo 11 cestujících, nikomu se nic nestalo.
22. února - Železniční expres z Prahy do Mnichova projel v Ejpovicích za Plzní na červenou a vjel na jinou trať. Strojvedoucí zastavili vlaky 34 metrů od sebe.
23. února - V Českých Budějovicích se srazily dvě posunovací lokomotivy.
27. února - Ve stanici Havlíčkův Brod se srazil nákladní vlak s lokomotivou.
2. března - V Praze na Smíchově projel rychlík návěstidlo na červenou. Souprava bez cestujících zastavila těsně před drezínou s vozíkem.
4. března - U Ronova nad Doubravou se srazil osobní vlak s manipulačním vlakem. Pět lidí bylo zraněno.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.