Nový seriál Aha! Důchody 2019: Na jaké peníze máte opravdu nárok? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nový seriál Aha! Důchody 2019: Na jaké peníze máte opravdu nárok?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia)

Chtěl bych být bohatým rentiérem! Kdo z vás alespoň jednou tuto větu nevyslovil? Asi nikdo ale tím neměl na mysli být českým rentiérem. Dvěma šťastlivcům sice chodí měsíčně na účet přes sto tisíc, ale jinak polovina důchodců pobírá méně než 13 258 korun. Ročně jde na »zasloužený odpočinek« zhruba sto tisíc Čechů. Co je čeká? A jak to mají udělat, aby se neošidili a dostali alespoň to, co jim patří? Právě o tom je nový seriál Aha!.

Jak chytře zvolit odchod do penze?

V některých případech se z finančních důvodů vyplatí odložit o něco, a to třeba jen o pár dní, odchod do důchodu.

Příklady:

1. Důchodového věku dosáhnete až třeba v březnu 2020, ale zaměstnání ukončíte ke konci roku 2019: Neodcházejte to důchodu o pár měsíců dřív, jinak budete mít zbytečně krácený důchod. Nechcete-li nebo nemůžete-li už pracovat, nechte se na zbylou dobu evidovat na úřadu práce (lidé nad 55 let mají nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců). Doba, po kterou pobíráte podporu v nezaměstnanosti, se do důchodu započítává.

2. Několik dní strávených v práci »navíc« může zvýšit váš předčasný důchod.
Například paní Unavená chce odejít do předčasného důchodu před Vánocemi – 1. 12. 2019, což je o 737 dní před dosažením řádného důchodového věku. Její osobní vyměřovací základ je 31 642 (doba pojištění je 41 let). Pokud by vydržela pracovat ještě 18 dní, měla by důchod vyšší o 475 korun. Srážka za předčasný odchod by totiž byla jen za 8 a nikoliv za 9 započatých 90denních úseků chybějících do dosažení žádného důchodového věku.

3. Je výhodné ukončit celý rok pojištění, i když to znamená o něco »přesluhovat« – zvyšuje to penzi.
Například paní Unavená, která má osobní vyměřovací základ 31 642, dosáhne 1. 12. 2019 důchodového věku. Bude jí ale ještě chybět 20 dní do získání 43 roků pojištění. Pokud se rozhodne posunout o 20 dní datum odchodu do důchodu, bude brát penzi o 475 korun vyšší.

4. příjmy pro důchod se započítávají za celé kalendářní roky
Kdo odejde do důchodu v roce 2019, bude mu penze vypočtena z výdělků za roky 1986 až 2018. Pokud máte nárok na důchod koncem letošního roku, ale máte tento rok výrazně vyšší příjmy, odložte odchod na začátek roku 2020. a chcete. Jen tak budou vyšší výdělky za rok 2019 pro důchod zohledněn.

Co když už ubývá sil...

Ty tam jsou doby, kdy žena se dvěma dětmi odcházela do důchodu v 55 letech. Vlády postupně přitvrzovaly a posouvaly penzijní věk na »nekonečno«. Tak děti narozené počátkem roku 2018 měly jít do důchodu v bezmála 74 letech. Vloni ale byl prozatím důchodový věk zastropován na 65 letech. Někteří lidé ale už předtím, než mohou odejít do penze, nenacházejí sílu nebo chuť chodit do práce. Za jakých okolností ale lze odejít do předčasného důchodu a tratit na tom co nejméně?

Do předčasné penze může ten, kdo...* získal potřebnou dobu pojištění stanovenou pro řádný starobní důchod*do důchodového věku mu chybí nejvýše:– 3 roky, pokud je jeho důchodový věk nižší než 63 let– 5 roků, pokud jeho důchodový věk činí alespoň 63 let a dosáhl věku alespoň 60 le

Pozor! Kdo už jednou šel do předčasného starobního důchodu, nemůže přejít do řádné penze a bude mít už trvale zkrácený důchod.

Jak žádat o důchod*žádost se musí podat osobně nebo prostřednictvím zástupce na okresní správě sociálního zabezpečení podle místa trvalého bydliště*nejdříve je možné ji sepsat čtyři měsíce před požadovaným datem přiznání důchodu*později lze požádat kdykoliv, zpětně lze ale penzi vyplatit maximálně za 5 let (Pozor! Možnost zpětného přiznání však neplatí pro předčasný starobní důchod, ten lze přiznat nejdříve ode dne uplatnění žádosti.)*je nutné předložit občanský průkaz, doklad o studiu či vyučení, doklady prokazující doby zaměstnání, nejsou-li uvedeny v Informativním osobním listu důchodového pojištění (muži dále předkládají doklady o vojenské službě a zpravidla ženy doklady o počtu vychovaných dětí, s sebou je vhodné mít též bankou potvrzený Žádost o zařízení výplaty důchodu na účet, pokud si to tak přeje)

Nejdůležitější lejstro: Výpis důchodového účtuPro přiznání důchodu je nutné, aby Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) měla údaje o všem, co se započítává. Je ale možné, že vás některý zaměstnavatel v minulosti třeba nenahlásil. Jak si tedy zkontrolovat, aby vše sedělo a důchod nebyl krácen? Jednou za rok si lze písemně požádat o tzv. Informativní osobní list důchodového pojištění. Tiskopis žádosti si lze stáhnout na webu ČSSZ, která vám výpis pošle nejpozději do 90 dnů. Automaticky se tento list posílá jen lidem blížícím se k důchodovému věku. Ověřit si, zda ČSSZ eviduje správně doby důchodového pojištění, je již možné i elektronicky. On-line náhled na doby pojištění umožňuje aplikace ePortál ČSSZ majitelům datových schránek, a eObčanek nebo těm, kteří si bezplatně aktivovali účet na eIdentita.cz.

Bývalá prodavačka Magda (62): Vyjdu s důchodem jen tak tak!

Léta letoucí znali zákazníci Magdu Váchovou (62) ve Zlíně jako vyhlášenou odbornici. Aby ne: od roku 1971 pracovala jako prodavačka oděvů. Vychovala dvě děti, je trojnásobnou babičkou. A taky je už dva roky v důchodu, kdy zjistila, jak dobré je umět šetřit! „Už jsem zdaleka neměla z práce radost jako kdysi, mladé kolegyně jsou úplně jiné, než jsme byly my, navíc zákazníci byli často opravdu nepříjemní. Tak jsem šla do penze,“ řekla paní Váchová Aha!. Jenže s ní jen tak tak vyjde. Přes polovinu jejího důchodu, který činí 12 700 korun, spolkne nájemné a energie v městském bytě, internet a tarif na mobil. „Tyhle věci považuji za životně nutné. Ale kde máte potraviny, cestování, vitaminy, léky nebo třeba vánoční a narozeninové dárky? Jsem sama, léta rozvedená, starám se o otce, kterému je devadesát let, obden za ním chodím. Maminka i mladší bratr už zemřeli,“ vypráví paní Magda.Naspořeno něco mámPřitom je znát, že se s nelehkou situací »samodůchodkyně« umí vyrovnat. „Musím, a tak se snažím, naši mne vždycky vedli k šetrnosti, něco mám naspořeno, ale žádný zázrak to není.

Ráda vyrazím s kamarádkou na »babské řeči« na kafe a baterky dobíjím s amatérskými muzikanty v jednom příjemném podniku, kde se scházíme s kytarami a ráda si s nimi zazpívám,“ říká Magda. Do práce se znovu nechystá. „Ne, nemůžu z časových důvodů, starám se o tátu, chci mít více času na vnuky, ani by mne už prodávání nenaplňovalo jako kdysi. Málo se to ví, ale na prodavačky je od majitelů obrovský tlak. Raději se uskrovním, ale na žádné vyskakování to tedy opravdu není,“ povzdechne si žena, která si umí užívat život po šedesátce. Zároveň ale ví, že nesmí chybět peníze.

Nový seriál Aha!
Rok 2019 je u nás ROK SENIORA! 



Takřka 2 miliony lidí. Tolik seniorů v Česku evidují statistici. Jsou mezi námi, vlastně je to každý pátý člověk v našem okolí, jenže si jich nikdo moc nevšímá. A ani jejich mnohdy nuzných důchodů – tedy pokud si politici nechtějí zrovna přihřát polívčičku –, každodenních starostí, obav i nedostatku příležitostí si podzim života opravdu užít. My v Aha! říkáme: Dost! A vyhlašujeme tento rok v našem deníku rokem seniora! Vždy první pondělí, úterý a středu v měsíci se budeme ve třech dílech věnovat jednomu tématu, které může pomoci našim starším spoluobčanům vyznat se v tom, na co mají nárok, jaké mají příležitosti a jak se starat o své zdraví.

Přehledné a zajímavé tabulky najdete v tištěném pondělním Aha!

Přečtěte si
Josef124
7. 3. 2019 • 13:37

Já si nedělám iluzi, že až budu v důchodu, tak že od státu dostanu nějaké peníze. Proto se snažím na stáří zajistit sám. Začal jsem podnikat a daří se mi, tak jsem si založil další offshore společnost v zahraničí https://www.ioffshore.cz/ a daří se mi, tak si myslím, že se o sebe dokážu ve stáří postarat sám a nebudu na nikom závislý.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.