Zabitá čerpadlářka Jana (†58): Policii pomohlo udání. Vrah se nechtěl dělit o ukradených 13 000 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zabitá čerpadlářka Jana (†58): Policii pomohlo udání. Vrah se nechtěl dělit o ukradených 13 000 Kč!

Policisté v úterý 15. ledna večer ve Vojkovicích hledali vražednou zbraň.
Policisté v úterý 15. ledna večer ve Vojkovicích hledali vražednou zbraň. (Aktu.cz)

Lupiče, kteří přepadli pumpu u Nelahozevsi a mají na svědomí čerpadlářku Janu Š. (†58), rozdělil mamon. Vrah, který ženu zastřelil, svého komplice údajně ošidil. Ten ho zřejmě z rozhořčení udal.

Takhle si Ivan H. (26) a David Š. (32) z Mělnicka svou cestu za balíkem peněz zřejmě nepředstavovali. Přepadení, které 3. prosince loňského roku zaplatila Jana Š. životem, jim podle kriminalistů vyneslo pouhých 10 tisíc korun v hotovosti a několik krabiček cigaret asi za tři tisíce. Podle serveru Novinky.cz pak dostal komplic od střelce Davida Š. pouhé dva tisíce a mohl si vzít cigarety. S tím ale jeho kumpán neměl souhlasit a chtěl víc v hotovosti. Rozčílený, v nestřežené chvilce, se nakonec v restauraci svěřil své známé, že má v loupeži prsty.

110 % jistota

Hádkám a účtování je ale konec. V pondělí, 43 dnů od přepadení, policie oba zatkla. V hledáčku detektivů se jejich jména coby podezřelých objevovala od počátku. Dokonce byli i vyslýcháni... Jenže kriminalistům zřejmě chyběly důkazy, neměli jistotu. „Na základě dalších šetření a výslechů dalších svědků jsme se v pondělí utvrdili v tom, že jsme na správné stopě a okolo 16. hodiny jsme si byli na 110 % jistí,“ řekl včera vedoucí odboru obecné kriminality středočeské policie Aleš Pavlík.

Potvrdil komplice

V 18.10 zadrželi Ivana H. v Kralupech nad Vltavou. A následně měl kápnout božskou a policistům potvrdit svého komplice. Po výslechu prního zadrženého si došli kolem 22. hodiny do Vojkovic na Mělnicku pro Davida Š., který na pumpařku vystřelil. Protože hrozilo, že bude ozbrojený, a navíc v pronajetém bytě s těhotnou přítelkyní, posílila je zásahová jednotka. „Starší z mužů byl obviněn z vraždy,“ upřesnil Pavlík. Davidu Š. tak hrozí až doživotní trest, Ivanu H. za loupež až 10 let vězení. Dnes rozhodne Okresní soud v Mělníku, zda podezřelí budou dále vyšetřováni ve vazbě nebo na svobodě.

Víte,že...

...policisté prověřovali na 300 poznatků, které jim po zveřejnění kamerového záběru přepadení volali lidé z celé republiky?
...na případu zpočátku pracoval tým 50 kriminalistů?

Advokát Jan Černý: Vraždit asi neměli v úmyslu

Aha!: Proč není střelec obviněn také z loupeže nebo spolupachatelství na ní?
„Trestný čin vraždy je závažnější, a tak by se podle něj stejně odvíjela trestní sazba.“
Aha!: Pachatel nestřílel přímo na Janu Š., ale na dveře, za kterými se ukryla. Nemůže se jednat jen o ublížení na zdraví s následkem smrti?
„Zřejmě orgány činné v trestním řízení dospěly k závěru, že se jedná o úmyslnou vraždu, protože na ty dveře obviněný nevystřelil náhodou, ale proto, že věděl, že se za nimi skrývá obsluha benzinové pumpy.“
Aha!: Proč není obviněn naopak ze spolupachatelství na vraždě mladší z lupičů?
„Je možné, že policie a státní zástupce došli k závěru, že původně asi neměli v úmyslu vraždit, a tak ten, co je obviněný z loupeže, nemá s vraždou nic společného.“
Aha!: Nemohli být policisté při právní kvalifikaci vůči Ivanu H. mírnější proto, aby ochotněji vypovídal proti svému komplici?
„Spolupracující obviněný má šanci, že mu soud uloží mírnější trest. Spolupráce by se ale neměla týkat množství trestných činů.“

Co o nich říkají

*Prodavačka ze supermarketu v Kralupech nad Vltavou: „Znám oba od malička. David je známá firma, má za sebou trestní minulost stejně jako bratr a otec. Mají to asi v rodině. Do Ivana bych to ale neřekla. Ten u nás nakupoval ještě teď v neděli.“

*Seniorka z Kralup nad Vltavou: „Zasloužili by si trest smrti. Byla to chladnokrevná vražda.“

*Sousedka Ivana H.: „Ivana znám moc dobře, s jeho tátou se kamarádil můj syn, byli spolu dokonce na dovolené. Do Ivana bych to neřekla, ale jeho máma pracovala tam, kde teď já a vloni neodevzdala tržbu asi šest tisíc. Davida neznám, jen trochu jeho rodiče, myslím, že v tom figurovaly drogy.”

*Kriminalisté: „V kriminálně závadovém prostředí jsou oba známí. Starší je vícekrát trestaný.“

Co je stále záhadou: Přiznali se? Jakou zbraní stříleli?

V pondělí pozdě večer zadrželi kriminalisté ve Vojkovicích Davida Š., do bytu, kde žil, se téměř po 24 hodinách vrátili. Následovala domovní prohlídka za účasti spoutaného obviněného. Měli hledat vražednou zbraň. Právě o ní včera na tiskové konferenci vyšetřovatelé nic bližšího neřekli. Stejně tak zatím neprozradili, zda se obvinění muži přiznali, jaká je jejich trestní minulost či na co použili uloupené peníze.

Den po zatčení měl jít k soudu

Pro Ivana H. byly peníze hodně důležité. Zřejmě proto se s komplicem Davidem Š. o lup pohádal. V úterý, den po zatčení, si totiž měl u mělnického okresního soudu vyslechnout rozsudek v civilním sporu o zaplacení dluhu ve výši několika tisíc korun. Jelikož skončil v rukou policie, soudkyně rozhodla o zaplacení dluhu v jeho nepřítomnosti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.