Znalci o údajném vrahovi pumpařky v Nelahozevsi: Vystřelil »jen tak« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Znalci o údajném vrahovi pumpařky v Nelahozevsi: Vystřelil »jen tak«

Loupežnou vraždu pumpařky Jany řešil soud v Praze
Loupežnou vraždu pumpařky Jany řešil soud v Praze (Daniel Černovský)

Nekladla odpor, nebránila se. Přesto přepadení pumpy v Nelahozevsi Jana Š. (†58) loni 3. prosince nepřežila. Za vraždu a loupež jsou u soudu David Š. (33) a Ivan H. (27). Co o nich řekli znalci?

„Má hrubě pokřivený hodnotový systém, který si v průběhu života vytvořil a pragmatický vztah k pravdě. Událost dopadla tragicky kvůli jeho hrubě nezodpovědnému přístupu k životu, paní se chtěla schovat, přesto vystřelil,“ zhodnotil včera u soudu osobnost Davida Š., který podle obžaloby měl pumpařku zastřelit, psychiatr Petr Kubej. Oba muži podle něj užívali pervitin, nebyli na něm ale závislí. „Šlo o škodlivé užívání. Použili jej ke snížení zábran k páchání protispolečenského jednání, takzvaně na kuráž,“ doplnil Kubej.Soud bude pokračovat v pondělí.

Ztracená zbraň

U soudu vypovídali také svědci, především Tomáš M. (26), který si spolu s Davidem Š. opatřil zbraň. Tu ukryl do popelu v komíně krbu své chaty, odkud pak zmizela. „David Š. o ní věděl. Zda si ji ale vzal, to nevím, mohl to udělat i někdo jiný,“ řekl. Jak ke zbrani přišli, nechtěl komentovat.

Nepřiznal se

Ivan H. účast na loupeži přiznal a omluvil se rodině zavražděné. Za loupež mu hrozí 10 let vězení. David Š. tvrdí, že s loupeží a vraždou nemá nic společného a v inkriminovanou dobu byl doma, žalobce je ale o jeho vině přesvědčen a hrozí mu až 20 let nebo výjimečný trest.

Co se stalo

Otřesná vražda se stala na čerpací stanici ve středočeské Nelahozevsi loni 3. prosince. V noci tam přišli dva maskovaní lupiči, jeden měl zbraň, ze které vystřelil. Přes dveře zadní místnosti zastřelil pumpařku Janu. Pachatelé ukradli pokladnu s 10 tisíci, tři kartony cigaret a pár dalších drobností za zhruba 20 tisíc korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.