Za smrt pumpařky v Nelahozevsi padly tresty: Střelec dostal 19 let, komplic 4 roky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Za smrt pumpařky v Nelahozevsi padly tresty: Střelec dostal 19 let, komplic 4 roky!

Obžalovaní vyslechli rozsudek v případě přepadení pumpy v Nelahozevsi a vraždy čerpadlářky Jany
Obžalovaní vyslechli rozsudek v případě přepadení pumpy v Nelahozevsi a vraždy čerpadlářky Jany (Martin Přibyl)

Devatenáct let! Tak dlouho bude sedět ve vězení David Š. (33). Loni v prosinci v Nelahozevsi na Mělnicku podle obžaloby chladnokrevně zastřelil pumpařku Janu Š. (†58). Jeho komplic Ivan H. (27) si odsedí čtyři roky.

Přepadení se odehrálo 3. prosince 2018 po půl třetí ráno. Dva maskovaní pachatelé vtrhli do prodejny benzinky s úmyslem loupit. David Š. však podle rozsudku na Janu Š. vystřelil z nelegálně držené pistole a na místě ji zabil. Pro tři kartony cigaret a 10 tisíc v pokladně.


„Musel vědět, že ženu, která se nijak nebránila a naopak se snažila ukrýt, zasáhne,“ konstatoval soudce Robert Pacovský. Spolupachatel Ivan H. šel na benzinku »jen« loupit. Policii pak přesně popsal, jak se na přepadení chystali a kde ukryli věci, které použili. „Svou výpovědí, o jejíž věrohodnosti není pochyb, Ivan H. identifikoval Davida Š.,“ dodal Pacovský.

Výjimečný trest nevynesl


Státní zástupce navrhoval pro Davida Š. výjimečný trest, tedy v rozmezí 20 až 30 let vězení. Zdůvodňoval to jeho bohatou trestní minulostí a prakticky nulovou možností nápravy. Soud byl ale mírný. „Pro uložení výjimečného trestu nebyly splněny podmínky. Nedopovídalo by to zákonným kritériím,“ zdůvodnil verdikt předseda senátu. David Š. musí ale také zaplatit manželovi, dceři a synovi oběti dohromady 1,5 milionu korun jako nemajetkovou újmu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.