105. výročí luštění: Zvládnete vyřešit nejstarší českou křížovku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

105. výročí luštění: Zvládnete vyřešit nejstarší českou křížovku?

Mlada Antošová z Modřan svou »Čapkou z písmen« předběhla Američany o 14 let.
Mlada Antošová z Modřan svou »Čapkou z písmen« předběhla Američany o 14 let. (Foto Městská knihovna v Praze, ara)

Kratochvíle na osm? Křížovka! Luštíme ji už více než sto let. Oficiálně od 21. prosince 1913, kdy vyšla v americkém deníku New York World. V té době už se ale v Česku dávno luštilo, i když naši autoři nevstoupili do dějin.

Svisle i vodorovně si oficiálně lámeme hlavu už 105 let. Tohle číslo realitě až tak neodpovídá. Ovšem 21. prosince 1913 byla v New York World otisknuta křížovka v podobě, jak ji známe dnes.


Lidé však luštili hádankářské hříčky už v dobách starověkých národů. O autorství křížovky, jak ji známe, se vedou dohady. Někteří odborníci tvrdí, že autorem první otištěné křížovky byl v průběhu roku 1913 Brit Victor Orville z Oxfordu, jiní stojí na straně amerického učitele Arthura Wynnea, jenž měl hádanku, později zvanou křížovka, zveřejnit právě v prosinci 1913. Jenže – americké i anglické hádankáře nejspíš trumfla první křížovkou pražská učitelka!



Čapka z Modřan

Kantorka Mlada Antošová z Modřan svoji »Čapku z písmen« vydala ve Sborníku hádanek Zlaté Prahy roku 1899. „Já zavedla jsem po způsobu francouzském čtvercovku se slovy rovně a svisle nestejnými,“ představila Antošová svou hádanku. Stála tak u zrodu zábavy pro chudé i bohaté.
Mezi dalšími desítkami tvůrců křížovek se objevovali úředníci, hostinští, zlatníci, lékaři, zkrátka lidé různých oborů, věku a vzdělání. Roku 1905 pak už Češi znali a luštili mnoho druhů křížovek, které se dodneška příliš nezměnily.


Křížovkové zimy
Prosinec je vůbec měsíc, kdy se odehrála řada významných událostí pro křížovkářský svět. Například úplně první číslo prvního českého křížovkářského časopisu »Křížovka – společenský časopis hlavně pro americké křížovky« vyšlo v Praze 29. prosince 1925, týdeník vycházel v rozsahu osmi stran s počátečním nákladem 30 tisíc výtisků.


Češi luští na jedničku
Ať už jsme je my Češi vymýšleli nebo si jimi lámali hlavy, vždy jsme patřili k nejlepším křížovkářům na světě. Právě u nás také vznikla řada nových variant. Ze slavných pak čtverečkům s tajenkou propadli třeba spisovatel a herec Jan Werich (†75), pěvci Ema Destinová (†51) a Eduard Haken (†85), herci Miroslav Horníček (†84), Jan Pivec (†72) i spisovatel Karel Čapek (†48).

Vyluštěte si »Čapku«
Zkuste si vyluštit první křížovku Mlady Antošové z Modřan – »Čapku z písmen«. Za tečky dosaďte hlásky: a, a, a, á, b, i, i, l, n, o, o, p, r, r, r, s, s, v, v, aby vznikla slova křížem nestejná o významech následujících. Svisle: savec, příslovka, stok, část dne, druh přežvýkavců, hlásky. Vodorovně: slovan, slavný francouzský virtuos na housle a skladatel, část klásku, budova. Pozn.: Doslovné znění ze sborníku z roku 1899.

Víte, že...
...největší křížovku otiskly 6. dubna 1964 noviny The Star v Johannesburgu? Měla 639 hesel vodorovně a 626 hesel svisle, nikomu se ji nepodařilo vyluštit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.