Zavzpomínejte na srpen 1968 s Aha!: Jakými vtipy Češi léčili bolavou duši | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zavzpomínejte na srpen 1968 s Aha!: Jakými vtipy Češi léčili bolavou duši

Jak Češi bojovali humorem proti okupaci v srpnu 1968
Jak Češi bojovali humorem proti okupaci v srpnu 1968 (Foto sbírky Pavla Žáčka a Milana Bárty, moderní-dějiny.cz, ČTK)

Osudné noci 21. srpna 1968 proběhla v Československu invaze, největší akce v Evropě od druhé světové války. Maličká země se vojskům Varšavské smlouvy nemohla postavit v otevřeném boji. Obyčejní lidé proto vyrazili do ulic protestovat s transparenty a vlastními letáky, které mrazivě baví dodnes.

I v zoufalství a pocitu bezmoci, který československé obyvatele zachvátil v momentě, kdy se o příchodu sovětských vojsk dozvěděli, si zachovali svůj typický smysl pro humor. Hned v prvních hodinách a dnech převraceli obyvatelé celého Československa silniční ukazatele, aby nevítaným vojákům znesnadnili orientaci. Podle historika Milana Bárty z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se tak dělo úplně všude - ve městech, na vesnicích a dokonce i v pohraničí.



Kontrarevoluce? Omyl

Členové armád byli instruováni, že se v Československu koná revoluce podporovaná Západem. To se jim obyvatelé snažili rozmluvit. Podle Bárty k tomu využívali i svérázných nápisů a transparentů. Mnohé z nich byly psané v ruštině azbukou, aby jim vojáci rozuměli. „Lidé se jim pokoušeli vysvětlovat, že jde o omyl a místo pomoci proti kontrarevoluci se vojáci podílejí na okupaci spřátelené země,“ vysvětluje Bárta.
Ty české zase satiricky reflektovaly skutečnost a posilovaly tak národní sounáležitost. „Nejrůznější nápisy a letáky se staly přímo symbolem odporu proti okupaci a fakticky zaplavily celou republiku v nejrůznější formě, od ručně psaných a kreslených přes tištěné, po nápisy na zdech i silnicích apod.,“ říká Bárta.

Legendární Ivan

Na jednom z transparentů ze srpna 1968 kupříkladu stálo: „Vyměním brožovaného Lenina! Ihned! Za svázaného Brežněva.“ Neznámý autor tím humorně reagoval na to, že rozhodnutí o okupaci vzešlo mj. od vůdce SSSR Leonida Iljiče Brežněva. V podobném duchu se nese i jiný: „Lenine, vzbuď se, Brežněv se zbláznil.“


Jedním z nejpopulárnějších symbolů pasivního odporu se stala hláška: „Běž domů, Ivane, čeká tě Nataša.“ Za ní údajně stojí pamětník Václav Mikolášek. S kamarádem, jenž bydlel ve Washingonově ulici, se 22. srpna 1968 snažili vymyslet co nejtrefnější hlášky, které by situaci vystihovaly. „Nejlepší ,vejšplecht‘, který se mi podařilo vymyslet, bylo asi to heslo o Ivanovi a Nataše,“ řekl v roce 2008 pro Týden. Nápis pak pověsili na výlohu někdejšího Domu potravin na rohu Václavského náměstí. Ten se stal ihned populární a v různých variantách se šířil po celé republice.

Rusové a srpnová okupace: Nevědí nebo ji schvalují
Co se stalo v noci z 20. na 21. srpna 1968? Pro téměř polovinu Rusů otázka, na kterou neumějí odpovědět. A ti, co o invazi do Československa vědí, ji převážně schvalují. O tom, že se ČSSR ocitla pod palbou sovětských vojáků, nemá tušení 45 procent Rusů. Většina těch, kteří o intervenci vojsk Varšavské smlouvy mají nějaké ponětí, ale tento krok schvaluje. Podle agentury Levada je to přes 65 % dotazovaných. „Výsledky průzkumu svědčí o tom, že se Rusko vrací k propagandě v duchu Brežněvovy éry,“ sdělil ředitel střediska, sociolog Lev Gudkov. Podle každého pátého respondenta vše zavinily »podvratné akce« Západu proti socialistickým státům. Skoro čtvrtina pak soudí, že protisovětští politici se tehdy pokusili o převrat a vpád vojsk byl jen důsledek. A skoro pětina Rusů se domnívá, že v ČSSR vypuklo »povstání proti režimu nastolenému Sovětským svazem«.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.