Evropský parlament: Babišův střet zájmů je riziko pro EU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Evropský parlament: Babišův střet zájmů je riziko pro EU!

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Foto Aha! – Martin Přibyl )

Europoslanci se velkou většinou usnesli, že údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (64, ANO) je pro celou Unii rizikem. Evropský parlament včera požádal, aby Evropská komise do vyřešení problému pozastavila dotace pro holding Agrofert.

Pro rezoluci hlasovalo 434 poslanců. Proti jich bylo 64. Text usnesení předložili europoslanci z klubů lidovců, konzervativců a zelených. O problému českého premiéra se ve Štrasburku rozjela debata už ve středu večer. Během jednání vystoupil i eurokomisař pro rozpočet EU Günther Oettinger (65, CDU), který na plénu sdělil, že komise pozastavila vyplácení dotací pro Agrofert už od srpna. Podle Babiše byl europarlament zneužit českou opozicí, která proti němu vede neustálou kampaň.


Státní zemědělský a intervenční fond včera potvrdil pozastavení dotací pro Agrofert. A ministerstvo financí uvedlo, že o zpětné proplacení již čerpaných dotací pro bývalý Babišův holding ani žádat nebude. Takže to, co dostal Agrofert, půjde ze státního rozpočtu, nikoliv z unijních dotací. Jen za minulý rok přitom na dotacích hoding získal přes 2 miliardy korun.


A kolik už dostal holding na dotacích letos? „Agrofert se skládá z přibližně dvou set firem a je těžké teď vykazovat nějaká čísla,“ odpověděl Aha! mluvčí Karel Hanzelka. Právní analýza pro Evropskou komisi uvádí, že Babiš se zbavil holdingu jen na oko, a má na něj stále vliv. Europarlament proto komisi vyzval, „aby pozastavila veškeré financování EU určené Agrofertu, dokud nebude konflikt zájmů plně prošetřen a vyřešen“.

Hamáček o zaražených dotacích pro Agrofert: S Babišem jsem mluvil, nic jsem nepodcenil.



Přečtěte si
IngKecner
14. 12. 2018 • 11:59

Pravděpodobně si neumíme své záležitosti vyřešit sami a včas

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.