Manuál: Jak volit do Evropy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Manuál: Jak volit do Evropy

Mnoho šnečků, málo salátku. To platí i pro nadcházející volby do Evropského parlamentu. Kandidátů je takřka 850, míst v evropské »zahrádce« jen 21. Kdo se namlsá, je už jen na vás, voličích. Deník Aha! připravil návod, jak to udělat, aby i váš hlas mohl rozhodnout.

Termín voleb

V Česku se volí v pátek 24. května od 14 do 22 hodin a v sobotu 25. května od 8 do 14 hodin. V celé EU volby probíhají od čtvrtka do neděle.

Volební lístky

Ty už byste každý měl mít doručeny domů. Pokud by se tak nestalo nebo si je někdo do volební místnosti zapomene vzít, vyfasuje tam sadu nových. Zvláštní lístek má každé ze čtyř desítek politických uskupení, která nominovala 850 kandidátů.

Voliči

Voličem je každý svéprávný český občan, který nejpozději v druhý den voleb dosáhne věku 18 let. Volit mohou i občané států EU, kteří mají v ČR minimálně 45 dnů trvalý nebo přechodný pobyt. S voličskými průkazy je možné hlasovat kdekoli na území ČR.

Jak volit

Do volební místnosti je nutné vzít platnou občanku nebo pas. Do vyfasované obálky pak každý za plentou vloží hlasovací lístek jedné strany. Na něm je možné zakroužkovat nanejvýš dvě čísla (ne jména!) kandidátů, které volič preferuje. Poté je nutné obálku vhodit už veřejně do urny.

Kroužkování

Preferenční hlas lze dát jen dvěma kandidátům, a to zakroužkováním jejich čísel. Pokud by volič takto označil víc lidí na seznamu, preferenční hlas nikdo nezíská a platí jen hlas pro stranu. Zakroužkovat je možné i první dva z kandidátky a zdůraznit tak jejich pozici. 

Neplatné hlasy

Hlas je neplatný, pokud je v obálce víc než jeden lístek, nebo je použita jiná obálka (na některých místech mohou být uspořádány současně mimořádné komunální volby, které mají obálky jiné). Čmárání či jiné úpravy lístku (pokud není totálně zničen) nemají na platnost vliv.

Výsledky

Tentokrát se na výsledky načekáme. Ačkoliv Česko bude mít odvoleno už v sobotu, bude vše tajné až do skončení voleb ve všech zemích EU. Největšími opozdilci budou Italové, kteří si europoslance vybírají až do nedělních 23 hodin. Teprve pak se dozvíme, kteří zástupci nás budou reprezentovat v Bruselu pro příštích pět let.

Víte, že...

..z vážných zdravotních důvodů lze požádat o přenosnou urnu, s níž dva členové komise přijdou za vámi. Možné je to ale jen tehdy, pokud se nacházíte na území okrsku, kde volíte.

Jak strany bojují o hlasy?

Kšiltovka, burky i štrůdlNejen zoufalé ženy, ale i zoufalé strany dělají zoufalé věci. Přesně v tomto duchu se už několik týdnů nese kampaň před už čtvrtými eurovolbami, v nichž i Česko vybírá své zástupce. V žebříčku těch nejpodivnějších by se jistě na čestných příčkách umístily i tyto předvolební spoty.

Nešvar z Pelíšků

„Rozšířil se nám tady takový nešvar,“ hřímá ve videoklipu Spojenců pro Evropu herečka Eva Holubová (60) přesně tak, jak to dělala ve filmu Pelíšky. Jenže na tabuli má místo slova »p*cat« napsáno »brexit«. Ve spotu vystupuje i herec Jan Hrušínský, který připomíná postavu Jiřího Kodeta (†67). Shání se po proevropské třídě a v závěru pak ho osloví jako soudruha „prezidentův mluvčí“.

Hrad s minarety

Pražský hrad v pozadí s mešitami, u něhož skáčou přes gumu muslimky zahalené do burky. Tak si představuje Česká suverenita rok 2029. „Opravdu chcete takovou budoucnost pro své děti a vnoučata? Nechat děti zotročit islámem - s tím my bojujeme,“ komentuje to za korupci nepravomocně odsouzený exhejtman David Rath (53).

V hlavní roli Babiš

Tak trochu paradoxně je hlavní postavou spotu ODS premiér Andrej Babiš (64, ANO) v červené předvolební kšiltovce s nápisem změněným na Dotace – ve své kampani má naopak na čapce napsáno Silné česko. A na co to předělali »modří«? „Toto je Andrej. Často si myslí, že jsou všichni úplně blbí. Proto říká A a dělá B…“ zní z klipu, který v té souvislosti zmiňuje jeho řepku, zbohatnutí i eurodotace. „Andrej si opravdu myslí, že to nikdo nevidí. Ukažme mu, že vidí,“ vyzývá ODS. 

Přemluv vnouče

Po vzoru někdejší kampaně Přemluv bábu tentokrát Piráti ve videoklipu přemlouvají vnoučata. „Naše vnoučata Evropský parlament nezajímá,“ stýská si babička a spolu s dědou vymýšlejí, jak je přemluvit, aby šli k urnám (volebním). „Použijte nátlak,“ radí děda a babička to doplní: „Žádný štrúdl!“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.