Zpráva Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Babiše: Vracet nic nebudeme | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zpráva Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Babiše: Vracet nic nebudeme

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Foto Aha! – Tonda Tran )

Premiér Andrej Babiš (64, ANO) odmítá, že by byl ve střetu zájmů kvůli dotacím pro Agrofert. Podle něj Česko žádné peníze vracet nebude. A za vším může být »účelovka«. 

„Česko žádné peníze vracet nebude, není na to ani nejmenší důvod a všechny spekulace odmítám,“ řekl premiér. A dodal: „Od víkendu žijeme v mediálních spekulacích.“ Podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (37, za ANO) ale svěřenský fond, do kterého Babiš»zaparkoval« Agrofert, dostačuje a jeho postup odpovídá českému právu. Ministryně financí Alena Schillerová (54, za ANO) ujistila, že v současnosti nehrozí, že by Česko muselo vracet peníze, které dostal Agrofert na dotacích. „Nenašli jsme, z jakého důvodu by měl být předseda vlády ve střetu zájmů, nerozhoduje o dotacích,“ zastala se svého předsedy i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (47, ANO). Transparency International upozornila Evropskou komisi, že podle slovenského registru partnerů veřejného sektoru Andrej Babiš holding ovládá. Podle zahraničních deníků čelí Babiš podezření ze střetu zájmů a kvůli Agrofertu porušuje i unijní pravidla. Právníci upozornili, že by Česko mohlo vrátit 2,1 miliardy korun (82 milionů eur), které letos čerpal Agrofert z unijních peněz.

Přečtěte si
inocenta
4. 12. 2018 • 14:03

kdyby jsme museli něco vracet, tak by se to pravděpodobně týkalo především zase těch nejchudších

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.