Peníze pro potřebné jsou problém, ale... Desítky milionů pro neschopné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Peníze pro potřebné jsou problém, ale... Desítky milionů pro neschopné!

Velká pardubická.
Velká pardubická. (Milan Křiček)

Rok co rok pořadatelé brněnského svátku motorek natahují ruku směrem ke státu a ten jim nikdy nedokáže říct „ne!“ Letos ministerstva na komerční akce Moto GP pošlou 55 milionů a na Velkou pardubickou pět. Aha! zjišťovalo, zda budou čeští daňoví poplatníci platit za neschopnost organizátorů do aleluja.

Pořádnou čáru přes rozpočet organizátorům Velké pardubické steeplechase udělala loni Česká pojišťovna, když se rozhodla z letitého sponzorství akce vycouvat. Dostihovému spolku nepomohla ani loňská rekordní návštěvnost přes 30 tisíc diváků, ani peníze vybrané ze startovného. Vyplatit vítěze totiž bylo dražší a spolek skončil ve ztrátě přes 7 milionů. Letos akci pomůže stát pěti miliony, které půjdou z fondů ministerstva zemědělství. Proč má stát platit za to, že organizátor přišel o sponzora? Jedněm z nejstarších a nejprestižnějších překážkových dostihů v Evropě se prý pomoci musí. „Jde o jednorázovou účelovou podporu, o podpoře v dalších letech nebylo rozhodnuto,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.


Do Brna automaticky
Bouchat šampaňské mohou také lídři Jihomoravského kraje, Brna a pořadatelé Moto GP. Vláda na letošní svátek motorek posílá 55 milionů z rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj (MMR). „Jsem ráda, že se vláda takto rozhodla. Doufám, že se do budoucna podaří dohodnout na systémové podpoře tohoto významného závodu,“ reagovala brněnská primátorka Markéta Vaňková (41, ODS). To by asi bylo dobré. Pořadatelé jsou sice permanentně ve ztrátě, stud jim ale rozhodně nechybí. Například loni si řekli státu o 100 milionů, ten jim poslal o šedesát méně. Dodatečnými dvaceti miliony pak na akci přispěl kraj, deseti zase Brno. Dotaz Aha!, zda tam bude i přes neschopnost organizátorů posílat peníze i nadále, nechalo MMR bez odpovědi.

Kolik za motorky?
Letošní Velká cena Brna se jede na Masarykově okruhu od 2. do 4. srpna. Loni ji během celého víkendu navštívilo 187 348 fanoušků. Zisky ze vstupného činily 69 milionů korun, zájem o vstupenky je prý letos na stejné úrovni jako v roce 2018. Kolik za to? Například cena třídenní vstupenky Silver na 4 přírodní tribuny stoupne od července z 1790 korun na 2300 Kč.



Maláčové je to fuk, Schillerová souhlasí
Zhruba tři měsíce se ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (37, ČSSD) handrkovala se svou kolegyní z vlády, ministryní financí Alenou Schillerovou (55, ANO), o to, kolik peněz pošlou na dofinancování sociálních služeb. Ačkoliv v tomto případě jde o úplně jiné peníze, Aha! zajímalo, jak obě dámy vnímají, když vláda bez mrknutí oka posílá desítky milionů korun na komerční akce. „Do této problematiky nevidím a ani mi nepřísluší hodnotit práci svých kolegů. Dotace spadající pod jejich rezort jsou plně v jejich kompetenci,“ odepsala Maláčová. To podle šéfky státní kasy se podporovat takové akce vyplácí. „Třeba pořádání brněnské Moto GP přijde státní kasu na 55 milionů, ale zároveň nám přinese cca 160 milionů Kč zpátky na daňových příjmech za útraty návštěvníků. To už je dobrá investice, nemyslíte?“ uvedla Schillerová.

 

Je správné, že stát hasí problémy komerčních akcí?
Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund
„Je třeba rozlišit dvě věci. Zaprvé na straně organizátora je určitá »rezerva«, akce tohoto typu by měla být schopna si na sebe vydělat. Nemyslím si ale, že by měl stát zůstat stranou financování, protože podniky tohoto typu s dlouhou tradicí podporují povědomí o Česku, a to nejen v úzkém segmentu motorismu nebo koní. Dá se spočítat, že představují přínos pro státní kasu, protože co tady turisté dají za restaurace a hotely, se odvede na daních státu. Ta podpora by ale měla být podmíněna tím, aby se zlepšilo hospodaření pořadatelů, což zatím nevidím. Nemá cenu teď bouchat do stolu a říkat „My vám příští rok nedáme ani korunu“, ale chce to vytvořit rozvrh, aby jej organizátoři naplňovali.“


Markéta Šichtařová, ekonom Next Finance
„To je zcela nehorázné! Nevidím nejmenší důvod, proč bych já skrze vládu ze svých daní měla podporovat Velkou pardubickou nebo jakoukoliv jinou sportovní událost, byť si může kdokoliv myslet, že je to důležitá akce. Moje priority jsou úplně jinde, třeba se školstvím jsem dlouhodobě nespokojená. Inkluze mě štve, věci ve zdravotnictví, tak proč vláda rozhazuje moje peníze, které si koníci dokážou bezproblémově zaplatit sami. Pokud vím, zrovna Velká pardubická se pojí s celkem slušnou návštěvností a celkem slušnými výhrami pro vítězné koně, takže z toho je vidět, že to opravdu komerčně funguje, a když to komerčně funguje, proč na to vláda přispívá? Proč to nejde třeba na postižené děti? Tady neexistuje žádné skutečně objektivní pravidlo, které by říkalo, že se peněz vrátí víc, než kolik vláda vydá.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.