Neznámá zavražděná dostala adresu a tvář: Podle zubu zjišťovali identitu oběti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Neznámá zavražděná dostala adresu a tvář: Podle zubu zjišťovali identitu oběti

Lebka zavražděné. Zuby v horním patře měla umělé.
Lebka zavražděné. Zuby v horním patře měla umělé. (Foto Aha! – Martin Pekárek, David Malík, Libor Balák, anthropark.wz.cz, ara)

Příběh jako z detektivky, realita vyšetřování ale úplně jiná. Bezradné policii při pátrání po identitě zavražděné ženy vytrhli trn z paty vědkyně a výtvarník. Jaká je cesta od jednoho zubu a lebky neznámých lidí až k jejich identifikaci? Nedělní Aha to zjistilo.

Když vám zavolá kriminálka, většinou to nevěstí nic dobrého. Přesně to si myslela i RNDr. Miriam Nývltová Fišáková, Ph.D. z Archeologického ústavu Akademie věd v Brně, když se jí ozvali do telefonu. Následovala ale nečekaná věta. „Máme tu ostatky a potřebujeme pomoc,“ dozvěděla se. Pro pražské kriminalisty byl tenhle případ oříšek. V prosinci 2011 našli kolemjdoucí v Kunratickém potoce useknuté ruce, na Štědrý den pak torzo ženského těla. Koncem ledna 2012 objevili v Karlíně ženskou hlavu. O rok později v dubnu ve sklípku bývalé zahradní chatky v Hloubětíně nohy. Zjistili, že se jedná o ostatky jedné ženy, která měla kolem 45 let, mateřské znaménko na levém rameni a byla štíhlá. Dál se ale nedostali, nevěděli, kdo a odkud je, a neseděla ani na nikoho pohřešovaného.

Proč se obrátili ale zrovna na doktorku Nývltovou Fišákovou? Je to totiž jediná specialistka na izotopovou analýzu v České republice. Aby se o člověku dozvěděla vše potřebné, stačí jí jeden zub. „Abych zjistila původ, porovnávám zubní sklovinu a dentin. Sklovina určí, kde se ta osoba narodila, protože to se zakládá už v prenatálním stadiu. Používá se k tomu první stálá stolička. Dentin ukáže posledních 10 let. Vyšlo najevo, že ta žena celou dobu žila v oblasti, kde se narodila, a do Prahy přišla až těsně před smrtí,“ vysvětlila nám. Ve zmíněné izotopové analýze ji zajímají koncentrace stroncia, uhlíku a dusíku. Stroncium ukáže, odkud člověk je, uhlík a dusík zase sociální status.

Tajemství Stroncia
Izotopy stroncia se dostávají do biosféry a do potravinového řetězce zvětráváním krystalických vyvřelých hornin a jejich nejvyšší koncentrace je v rostlinách, které je přijímají kořenovým systémem z vody. Poměr stroncia v těle každého z nás proto odpovídá tomu, kolik je ho v podloží, kde se narodil a žil. „Umístila jsem ji do okolí Lvova na pomezí ukrajinsko- -polských hranic. Tam je geologická jednotka, která odpovídá izotopovému poměru v jejích zubech,“ řekla. Pojem geologická jednotka označuje oblast s jednotným podložím, třeba Český masiv. Čím je specifičtější, třeba dávnou vyvřelinou, tím přesněji mohou vědci místo určit. Třeba Českou republiku má doktorka Nývltová Fišáková tak zmapovanou, že může původ člověka zúžit na oblast okolí Prahy.

Izotopy uhlíku a dusíku pak souvisejí se stravou. „Dá se zjistit, zda byla osoba podvyživená,dobře živená, jestli jedla rostlinnou, živočišnou, mořskou stravu nebo třeba sladkovodní ryby. To jsem nechala zanalyzovat a výsledky ukázaly, že ta žena pocházela ze středních vrstev. Nebyla bez domova,“ vyjasnila.

Proč to trvá?
V seriálu mají vše zjištěno za pár hodin, ve skutečnosti to tak rychle nefunguje. Zuby vytrhli z čelisti, nařezali se a oddělili sklovinu a dentin. Vzorky pak poslali do americké laboratoře a tři měsíce se čekalo na výsledky. Nejvíc času pak zabralo samotné vyhodnocení výsledků. Byly známy poměry stroncia a teď zbývalo zjistit, které oblasti odpovídají. Zapomeňte ale na nějakou světovou databázi, kam se údaje zanesou a vyplivnou dané místo. Je to o pečlivém dohledávání v dalších dokumentech.

Celý článek si můžete přečíst v tištěném vydání nedělního deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.