Sběratelé kostí po Česku: ROZŘEZANÉ TĚLO PATŘILO TÉHLE ŽENĚ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sběratelé kostí po Česku: ROZŘEZANÉ TĚLO PATŘILO TÉHLE ŽENĚ!

Takhle žena nejspíš za svého života vypadala.
Takhle žena nejspíš za svého života vypadala. (Foto Aha! – David Malík, Richard Veselý, archiv)

Ženu někdo zavraždil, tělo rozčtvrtil a jeho části poházel na různých místech Prahy. Už sedm let se ale policistům nedaří zjistit, kdo oběť brutálního mordu je. Pomoci by mohly nové informace, které získali špičkoví experti.

Pár lidských rukou svázaných páskou nalezli lidé v roce 2011 v pražských Modřanech. Postupně přibylo torzo těla, nakonec lebka a nohy. „Všechny části těla patřily ženě ve věku 40 až 45 let, přibližně 175 cm vysoké štíhlé postavy, světlých či plavých vlasů,“ uvedl policista Tomáš Hulan. Policisté sestavili identikit, ani ten však nepomohl. Vražda zůstala pražské mordpartě jako »pomníček«, tedy nevyřešený případ.



Sběratelé kostí

Práci detektivů mají posunout expertizy, na nichž spolupracují tuzemští odborníci s předními experty z USA. Sklovinu zubů zavražděné ženy zkoumá i specialistka Antropologického ústavu v Brně Miriam Nývltová Fišáková „Analýzy ukazují, že se žena narodila a téměř celý život žila ve stejné lokalitě, v severozápadní části Ukrajiny a jihovýchodním Polsku,“ řekla Aha! Fišáková. Neznámá v Praze nežila ani půl roku, než byla zavražděna.

Vymodelovali tvář

Špičkový expert ve výrobě 3D modelů Libor Balák, vytvořil reálnou podobu ženy. Čeští i ukrajinští kriminalisté tak alespoň znají tvář oběti. „Věříme, že i po dlouhé době od nálezu ostatků, si někdo může uvědomit, že žena byla například jeho sousedkou či spolupracovnicí,“ věří Hulan a zároveň vyzývá ty, kdo by ženu poznali, aby informovali policisty na lince 158.

Svoji oběť rozřezal
Kriminalisté vyšetřují brutální čin od 5. prosince 2011. Tehdy byly v pražských Modřanech u Kunratického potoka nalezeny lidské ruce. Na Štědrý den pak na pražském Krejcárku našel bezdomovec torzo lidského těla. Koncem ledna 2012 čekal detektivy z mordparty na Rohanském nábřeží další nález, lidská lebka. Nohy pak svědci našli v Praze 9.


Sběratelé kostí
Vyšetřovatelé sestavují podobu ženy podobně, jako v americkém seriálu Sběratelé kostí. Tam vyšetřují zločiny, při nichž nelze identifikovat oběť na základě analýzy kostí a zbylé tkáně. V tom pomáhá doktorka Temperance Brennanová vyšetřovateli FBI Seeley Boothovi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.